Vreme čitanja: oko 5 min.

Čuveno pitanje: Šta ako mi nađu nešto?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nove terapije eliminišu rak dojke u 90 odsto slučajeva

  • 1
Zenski centar Milica Foto: Privatna arhiva

U borbi protiv raka dojke ključnu ulogu igra vreme. Srbija ima iskusne lekare koji su spremni da se bore za vaš život, ali je potrebno da i vi uradite svoj deo posla. Desetominutni samopregledi jednom mesečno, najbolje 7. dana ciklusa, redovni godišnji ginekološki i pregled ultrazvukom, a nakon 40. rođendana i mamografija.

Koliko je važna redovna kontrola kod lekara uverila se i Mirjana Obradović iz Kraljeva, majka troje dece i baka malog Vidaka. Na redovnom ginekološkom pregledu u oktobru 2019. godine otkriveno joj je "nešto sumnjivo" na desnoj dojci. Njen lekar joj je dao uput za mamografiju, posle kojeg je čula rečenicu koja joj je promenila život iz korena.

Zenski centar Milica Foto: Ženski centar "Milica"

"Mirjana ovo nije dobro. Gde ste vi bili do sada?"

Prvobitni šok i suze koje su bile nezaustavljive smirila je doktorka koja ju je posavetovala da "se isplače 10 dana, onda krene u borbu". Iako je imala punu podršku muža, prvobitno je u borbu krenula sama.

- Pregledi, skeneri, magneti, biopsije. Sve sam sama odradila. Samo sam odlazila i dolazila od nekuda. Brat je spremao veliko slavlje, ali je nešto posumnjao, međutim ja sam se hrabro držala. Odlučila sam da te večeri igram i pevam, a sutra ćemo saopštiti deci i familiji istinu. Igrala sam i pevala, a suze su tekle. Svi su mislili radosnice, kakav paradoks. Sutradan smo svima saopštili. Bolno je pričati o reakcijama dece i porodice - priseća se Mirjana jednog od najtežeg perioda u svom životu.

Zbog ozbiljnosti situacije, terapija je odmah krenula. Operacija je došla na red u maju 2020. godine. Urađena je radikalna mastektomija i izvađeno 16 podpazušnih žlezda. Usledio je oporavak ali i dodatnih 25 zračenja, jer je Mirjana imala HER2+ karcinom dojke, koji je jedan od agresivnijih oblika ove vrste raka.

- Kada se danas okrenem iza sebe, samoj sebi se divim. Opet kažem Bog ti da onoliko koliko možeš da poneseš. Upoznajući razne žene, naročito kroz Ženski centar "Milica", koje su mi sve vreme pružale podršku, došla sam do jednog zaključka. Sve smo mi imale brz tempo života, sve smo bile lokomotive koje za sobom vuku vagone pune tereta, bola i stresa. Organizam sve pamti pa onda dođe sve na naplatu. Devojkama savetujem da sa samopregledima krenu već sa 18 godina i da redovno idu kod ginekologa.

Zenski centar Milica Foto: Ženski centar "Milica"

Rak je izlečiv kada se otkrije na vreme

Broj obolelih žena od raka dojke u Srbiji u stalnom je porastu već skoro 30 godina, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Ujedno, rak dojke je najčešći oblik raka od kojeg oboljeva (23,3%) ali i umire (17,9%) ženska populacija u Srbiji. Ali nije svaki karcinom dojke isti, pa sam tim ni terapija. Nema dve iste dijagnoze, niti dva ista puta lečenja, ali pacijenkinje treba da znaju da postoje terapije koje mogu u potpunosti izlečiti rak, naravno u sadejstvu sa drugim faktorima pacijenta i okoline.

- HER2 pozitivni karcinom dojke je npr. veoma agresivan, pa se dešava da se brzo proširi i kod žena koje se jave "na vreme". Međutim, uz savremenu terapiju, čak i proširen, ovaj podtip karcinoma dojke se i najuspešnije leči - kaže dr Gorana Matovina-Brko, internista-onkolog iz Instituta za onkologiju Vojvodine i dodaje da onkologija u ovoj oblasti nezaustavljivo napreduje i da danas postoje lekovi koji mogu značajno da povećaju stopu izečenja.

- Neki od tih inovativnih lekova su već godinama dostupni i pacijentkinjama u Srbiji, a za neke tek treba da se izborimo, jer svaka žena mora da ima jednaku šansu za izlečenje - ističe dr Matovina Brko.

Zenski centar Milica Foto: Privatna arhiva

Kako biste preduhitrili bolest i obezbedili sebi bolju poziciju u borbi protiv raka dojke, potrebno je da izdvojite samo 10 minuta jednom mesečno. Toliko traje jedan samopregled dojke. Lekari savetuju da je najbolje izvršiti ga 7. dan od početka ciklusa. Posle 30. rođendana neophodno je da krenete sa redovnim pregledima kod lekara. Za početak to su godišnji pregled ultrazvukom, a nakon 40. rođendana i mamografija.

- Kod onih žena koje su imale u porodici nekoga obolelog od karcinoma dojke ili imaju neke druge faktore rizika, pregledi treba da krenu 10 godina pre nego što dođu u godine obolelog rođaka, ako ne i ranije. Kada se jednom javite radiologu, on vas uputi koliko često treba da radite i koje preglede u odnosu na vaše godine, faktore rizika i izgled dojki - savetuje doktorka i poručuje "da ne treba da se plašite ako radiolog kaže da vidi neku promenu, jer nije svaka promena rak. Potrebno je uraditi mamografiju, ultrazvuk, a nekada i biopsiju da bi se utvrdile sve činjenice".

Glavna poruka doktorke jeste da vreme igra ključnu ulogu, tj. da je na našoj strani dokle god redovno idemo na preglede, čak i u slučaju dijagnoze raka, jer se rani stadijumi uspešno leče.

- Nažalost, dešava se da se žene jave kasno, a oblik kancera koji imaju bi bio izlečiv samo da su došle ranije. Najtužnije je kada naiđemo na neke manje agresivne tumore za koje ste po biologiji bolesti sigurni da ih je žena sigurno napipala čak i pre godinu dana. Sada nam dolaze pacijentkinje koje kažu: primetila sam promenu u dojci pre korone… Srećom, u Institutu za onkologiju Vojvodine dijagnostika, operativni program i terapije gotovo da nisu stali. Nakon inicijalnog zastoja od nekoliko dana, brzo smo se organizovali i uz sve neophodne mere se odvija naš svakodnevni rad.

Ne smemo dozvoliti da korona utiče na lečenje i izlečenje od drugih bolesti koje su moguće, ali isto tako pozivamo sve žene na odgovornost prema samima sebi i svojoj porodici - redovni pregled doslovno spašava život.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    19. april 2021 | 11:52

    Ajde sad otidjite na redovan ili preventivni pregled kod nekog specijaliste,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA