Cepivo nove generacije stiže iz Švajcarske: Po čemu će se raketna vakcina razlikovati od postojećih?

Ako je neko prethodno bio inficiran korona virusom ili je primio vakcinu za SARS-CoV-2, to ga neće sprečiti da primi raketnu vakcinu

  • 5
Vladimir Cmiljanović, Sviss rockets Foto: Swiss rockets

Kada je početkom 2020. proglašena pandemija virusa korona, kompanija SwissRockets AG postavila je sebi izazov da proizvede vakcinu koja aktivira više linija odbrane imunskog sistema za borbu protiv SARS-CoV-2 na najdelotvorniji način. Kako bi ostvarila tu misiju, u leto 2020. osnovala je RocketVax AG sa sedištem u Bazelu.

Da bi počela sa radom na ovoj misiji punoj izazova, kompanija je uspešno spojila vodeće stručnjake iz oblasti infektivnih bolesti, imunologije, virusologije i genetske hemije sa Univerziteta u Bazelu i Cirihu, Visoke tehničke škole u Cirihu, Univerzitetske bolnice u Bazelu i švajcarskog Instituta za tropske bolesti i javno zdravlje u Bazelu.

Novi istraživački pristup takođe koristi inovativnu tehnologiju sintetičke DNK za proizvodnju kompletnih virusa SARS-CoV-2 koji su oslabljeni na ciljani način.

Promocija inovacija koju vrši Innosuisse podstakla je saradnju između univerziteta i povezanih istraživačkih instituta i kompanija iz privatnog sektora. Tako je Innosuisse za prvu fazu projekta od šest meseci izdvojio 1,2 miliona švajcarskih franaka.

- Pretnja koju predstavljaju nove varijante virusa je upravo ono što stvara ogroman pritisak da se ostvari uspeh na polju istraživanja vakcine protiv SARS-CoV-2 – kaže dr Vladimir Cmiljanović, osnivač i generalni direktor SwissRockets i RocketVax.

- RocketVax i timovi na različitim istraživačkim institutima su u potpunosti svesni svoje odgovornosti i pod velikim pritiskom zajedno rade na stvaranju nove generacije vakcina. Podrška koju pruža Innosuisse, švajcarska Agencija za inovacije, potvrđuje validnost našeg inovativnog pristupa istraživanjima. Ta podrška za tim predstavlja značajnu prekretnicu na putu ka uspešnom postizanju cilja projekta, a to je da se napravi vakcina sledeće generacije protiv SARS-CoV-2.

Prednosti raketne vakcine u odnosu na postojeće

Vakcina kompanije RocketVax, RVX-13 koristi vektore na bazi virusa korona koji sadrže sve imunogene komponente virusa korona, ali ne mogu da se umnožavaju. Digitalna platforma za dizajniranje DNK obezbeđuje jednostavnost procesa, kao i efikasnu proizvodnju novih vektora vakcine.

Profesor Tomas Klimkajt zadužen je za pretklinički razvoj vakcine. Prema njegovim rečima, modularna proizvodnja prilagođenih genoma virusa, u kombinaciji sa primenom posebnih proizvodnih ćelija, znači da se vakcina može upakovati kao „autentična čestica virusa“, ali nije infektivna za one koji je prime.

- To takođe znači i da se mogu vršiti brza podešavanja vakcine kako bi se prilagodila virusima koji se menjaju – ističe prof. Klimkajt.

Za razliku od vakcina prve generacije, koje ciljaju samo spajk protein, RVX-13 sadrži sve strukturne proteine SARS-CoV-2. Time se izaziva znatno širi odgovor antitela i smanjuje rizik „virusnog bega”.

Kada se osoba inficira virusom, virusni proteini se takođe prezentuju pomoćnim T-ćelijama kao drugoj liniji odbrane (ćelijski imunitet). Pošto RVX-13 sadrži sve moguće epitope, a ne samo one koji pripadaju spajk proteinu, to dovodi do znatno poboljšanog odgovora T-ćelija.

Vladimir Cmiljanović, Sviss rockets Foto: Swiss rockets

Raketna vakcina ulazi u ćelije, u kojima se stvaraju proteini SARS-CoV-2, kao postojeće mRNK vakcine koje stvaraju samo spajk protein. Virusni proteini se onda prezentuju citotoksičnim T-ćelijama. RVX-13 sadrži preko 70% relevantnih epitopa T-ćelija „ubica” SARS-CoV-2 – spektar koji obuhvata mnogo više od spajk proteina.

Mutacije SARS-CoV-2 će manje uticati na efikasnost RVX-13. Mutacije u spajk proteinu smanjuju efikasnost vakcina prve generacije i predstavljaju sve veću pretnju za nju. Efikasnost RVX-13, koja obezbeđuje kompletnu paletu virusnih antigena za imunski sistem, stoga ne zavisi u potpunosti od spajk proteina.

Raketnoj vakcini nisu potrebne pomoćne supstance kao što je PEG (polietilen-glikol) kako bi je ojačale ili stabilizovale, te su zato izbegnute alergijske reakcije. „Prirodno pakovanje” RVX-13 u čestici virusa se u potpunosti razlikuje od konvencionalnih mRNK vakcina.

U poređenju sa mRNK vakcinama, raketna vakcina ostaje stabilna i na sobnim temperaturama u dužem vremenskom periodu, što njeno čuvanje i distribuciju čini jednostavnijim.

Vladimir Cmiljanović, Sviss rockets Foto: Swiss rockets

Takođe, u raketnoj vakcini nema sekvenci stranog vektora koje bi mogle da dovedu do imunogenosti, manjeg nivoa zaštite, ili slabije reakcije na korona virus. To znači da ako je neko prethodno bio inficiran SARS-CoV-2 ili je prethodno primio vakcinu za korona virus, to ga ne sprečava da primi raketnu vakcinu.

Kako je navedeno u saopštenju, genetski dizajn je već uspešno ustanovljen. Proces sintetizacije dizajniranog virusa vakcine je u naprednoj fazi razvoja i predstoji „dokaz koncepta” na životinjskom modelu. Aktivnosti GMP produkcije i razvoja se očekuju u narednih osam meseci, a nakon toga će uslediti pretklinička ispitivanja bezbednosti i klinička ispitivanja faze 1, 2 i 3.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smkljav

    20. april 2021 | 17:33

    Kao Zvezdane Staze. Samo napred, mozda jednog dana naprave vakcinu protiv raka. Ziveli.

  • hmm

    20. april 2021 | 16:03

    ma sta mi naprica?

  • Nole

    20. april 2021 | 17:22

    Svaka cast. Nauka napreduje. Znanje I napredak su osvedoceni neprijatelji srpstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA