Džonson i Džonson nastavljaju isporuke u Evropi: Nova etiketa na pakovanju

Kompanija je saopštila da će nova etiketa na pakovanju sadržati upozorenje za rizik od retkih neželjenih efekta kao i uputstva o tome kako ga prepoznati i lečiti

  • 0
Džonson end Džonson, Johnson Johnson koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Kompanija Džonson i Džonson potvrdila je da će nastaviti sa distribucijom svoje vakcine protiv kovid-19 u Evropi nakon što je zdravstveni regulator saopštio da su koristi od vakcinacije veći od retkih rizika pojave stvaranja krvnih ugrušaka.

Kompanije je saopštila i da će ispuniti svoje obaveze i isporučiti 200 miliona doza u Evropi i 100 miliona u SAD.

Rojters podseća da je Evropska agencija za lekove (EMA), preporučila u utorak da bi na etiketi Džonson i Džonson vakcine trebalo dodati upozorenje o stvaranju krvnih ugrušaka i istakla da je korist od vakcinacije veća od rizika, a nakon toga akcije kompanije Džonson i Džonson porasle su više od 2 odsto, prenosi Tanjug.

Kompanija je saopštila da će nova etiketa na pakovanju sadržati upozorenje za rizik od retkih neželjenih efekta kao i uputstva o tome kako ga prepoznati i lečiti, kao i da će ponovo pokrenuti isporuke u Evropsku uniju, Norvešku i Island. a da trenutno radi na ponovnom pokretanju kliničkih ispitivanja svoje vakcine.

Američki regulatori su prošle nedelje, nakon skoro osam miliona primenjenih doza, privremeno zaustavili upotrebu Džonson i Džonson vakcine nakon što su kod šest žena zabeleženi retki krvni ugrušci u mozgu u kombinaciji sa niskim brojem trombocita, što je navelo kompaniju da odloži distribuciju u Evropi.

Holandija je potvrdila da će vakcinu ponovo koristiti od srede, a moguće je da američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lekove (FDA) nakon sastanka u petak daju novu preporuku u vezi vakcine Džonson i Džonson.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA