Čaj od cimeta – moćni dodatak za mršavljenje i vraćanje energije: Pravi se lako, brzo daje rezultate

Začin koji se često stavlja u kolače i poslastice može da bude odličan saveznik u gubljenju kilograma, ali i da pomogne u regulisanju povišenih vrednosti krvnog pritiska

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Malo je onih kojima ne prija miris cimeta, aromatičnog začina koji se često stavlja u kolače, poslastice i napitke. Zbog slatkog ukusa može da se koristi i kao zamena za šećer, posebno u kafi.

Iako smo navikli da ga najčešće koristimo tokom hladnih meseci, jer pripada začinima koji zagrevaju organizam, cimet je dobro koristiti tokom cele godine, posebno ako imate slabiju cirkulaciju ili često osećate umor.

Ukoliko ste na posebnom režimu ishrane, nutricionisti preporučuju da pospete cimet preko kriški voća - jabuka, ananasa, krušaka... Cimet će vam obezbediti dodatnu energiju i neće dozvoliti na šećer u krvi naglo skoči zbog unosa fruktoze.

foto Pixabay foto Pixabay

Preporuke su da na dnevoj bazi ne bi trebalo koristiti više od 6 grama, što odgovara jednoj kafenoj kašičici mlevenog začina.

Čaj za mršavljenje

Napitak od cimeta preporučuje se kao deo terapije za mršavljenje, posebno osobama koje imaju problema sa pražnjenjem creva. Ovaj čaj može da pospeši topljenje masnih naslaga i da ubrza metabolizam.

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • pola kafene kašičice cimeta
  • kafena kašičica meda

Priprema:

Stavite vodu da provri, skinite je sa vatre, pa ostavite da se prohladi. Potom dodajte cimet u prahu i med, promešajte i popijte.

Najbolje je da ovaj napitak popijete natašte, pola sata pre doručka.

foto Pixabay foto Pixabay

Čaj za povišen pritisak

Da bi blokirale enzime koji sužavaju krvne sudove, osobe koje pate od povišenih vrednosti krvnog pritiska mogu da kombinuju čaj od hibiskusa sa cimetom.

Ovaj čaj nije zamena za lekove, a ukoliko već uzimate terapiju za hipertenziju pre upotrebe ovog čaja obavezno se konsultujte sa lekarom.

Sastojci:

  • 800 ml vode
  • 3 supene kašike osušenog cveta hibiskusa
  • kafena kašičica cimeta
  • sok od jedne pomorandže

Priprema:

Stavite vodu da provri, pa je skinite sa vatre, prelijte preko osušenog cveta hibiskusa, poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Zatim procedite, dodajte cimet i sok od jedne pomorandže, pa pijte u toku dana.

Povišen šećer u krvi

Cimet je začin koji sve više intrigira naučnike koji ispituju da li bi on mogao da snizi povišeni nivo glukoze u krvi. Do sada je urađeno više istraživanja, a zaključci upućuju da nema dovoljno dokaza da upotreba cimeta može da bude od zdravstvene koristi kod osoba koje imaju dijabetes.

Posle operacije trebalo bi jestu laganu i blagu hranu u malim količinamaaga hrana u malim količinama Foto: Shutterstock

Iskustva pojedinaca govore da u kombinaciji sa jogurtom i susamom cimet može da pomogne u skidanju blago povišenih vrednosti šećera.

Sastojci:

  • 200 ml jogurta
  • 3 kašike neprženog susam
  • kafena kašičica cimeta

Priprema:

U šolju sipajte susam, prelijte ga jogurtom i pospite cimetom, pa dobro izmešajte. Ostavite da odstoji preko noći, najbolje u frižideru. Ujutro opet promešajte i popijte pre doručka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA