≫ 

Sve o trećoj dozi vakcine protiv korone: Da li će je primiti svi i kada se očekuje revakcinacija

Kombinacija vakcina različitih proizvođača pruža bolju zaštitu od korone, smatraju stručnjaci

  • 33
Žena vakcina

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Otkako je krenula vakcinacija protiv korona virusa, počelo je da se priča o trećoj dozi cepiva, odnosno o revakcini. Razlog nisu samo mutacije virusa, već i pojačavanje imunog odgovora na postojeće vakcine.

Tu mogućnost najavljuju i proizvođači vakcina, a poslednjih dana sve su glasniji i domaći stručnjaci koji smatraju da bi treća doza mogla da bude neminovnost. I ne samo to – vakcinu protiv korona virusa čovečanstvo bi moglo da prima jednom godišnje, poput cepiva protiv sezonskog gripa.

Tu mogućnost najpre su najavili proizvođači.

Dokle se stiglo sa ispitavanjima za treću dozu?

 

Generalni direktor Fajzera Albert Burla najavio je ovog meseca da će oni koji su vakcinisani vakcinom Fajzer/Bajontek u narednih 12 meseci verovatno morati da prime i treću dozu. On je, takođe, najavio da će vakcina protiv korona virusa biti poput vakcine za sezonski grip i da ćemo je primati svake godine.

- Varijante će igrati ključnu ulogu, a verujemo da će treća doza vakcine pojačati imuni odgovor – istakao je Burla.

Fajzer/Bajontek u februaru su počeli da testiraju treću dozu, kako bi bolje razumeli imuni odgovor na nove varijante virusa.

Pfizer Fajzer vakcina koronavirus

Foto: Shutterstock

Moderna je u isto vreme kad i Fajzer započela testiranje davanja još jedne doze.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima deo stanovništva primio je treću dozu "Sinofarmove" vakcine kao buster, s obzirom na to da posle dobijanja dve doze nisu svi razvili očekivani imuni odgovor.

Početkom godine započela su istraživanja kombinovanja Sputnjika V i AstraZeneke, vakcina koje su napravljene na nosaču virusa. Za sada nema podataka iz istraživanja koja ispituju kombinovanje ova dva cepiva.

Šta čeka Srbiju?

 

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, najavio je polovinom marta da je revakcinacija gotovo izvesna.

- Pored ovih vakcina za koje je potrebno dve doze, i dve vakcine za koje je potrebna jedna doza, odnosno Džonson i Džonson i Sputnjik lajt, moraćemo da primimo i revakcinaciju kroz šest ili osam meseci - rekao je prof. dr Tiodorović.

Sličan stav ima i prof. dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog iz Veterinarskog instituta u Kraljevu. On se poziva na proizvođača kineske „Sinofarm“ vakcine koji je i sam naveo da 1 odsto vakcinisanih neće razviti antitela.

Milanko Šekler

Foto: Twitter/@KosnicaStefan, Youtube/Beogradska hronika Jutarnji program

- Od milion ljudi to je 10.000 ljudi. Predlagao sam da se tim ljudima da treća doza vakcine da bismo im podigli zaštitu – rekao je Šekler.

Naučnik koji je sa svojim timom prvi pročitao genom korona virusa izneo je predlog da bi i u imunizaciji ljudi, kao što se to čini kod životinja, trebalo kombinovati različite vakcine. To bi, smatra Šekler, dovelo do boljeg imunog odgovora.

Kako je objasnio, vakcine različitih proizvođača mogle bi da „pokriju“ više mutacija korona virusa.

- U veterini uvek kombinujemo nekoliko doza i nekoliko vakcina, jer se tako pokrivaju sve varijante i mutacije. Garantujem da se u toj kombinaciji može napraviti bolja zaštita, jer je to iskustvo iz veterine. Imunitet je sličan, imuni sistem reaguje isto. Od opasnih zaraznih bolesti 75 odsto su isti za životinje i za ljude – istakao je Šekler.

Đerlek: Čekamo odgovor struke

 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek izjavio je da, pored istraživanja koje rade same farmaceutske kuće, Srbija istovremeno radi svoju analizu efikasnosti vakcina u državnom Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), i to u posebnim starosnim kategorijama.

Mirsad Đerlek

foto: pixabay; printscreen/Tanjug

- Posebno obraćamo pažnju kod pacijenata starijih od 70 godina plus i to muškog pola, tako da ćemo konačnu odluku doneti posle opsežnog istraživanja; da li će to biti treća doza, da li će uopšte imati potrebe o trećoj dozi ili će to biti neka druga vakcina kod osoba koje nisu pokazale zavidan nivo antitela – rekao je Đerlek.

On je naglasio da se čeka odluka struke koja će na kraju izaći sa svojim mišljenjem šta raditi, ne samo za Sinofarm, već i za sve ostale vakcine protiv korona virusa.

Prof. Baskić: Novi krug vakcinacije na jesen

 

Mikrobiolog i profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu dr Dejan Baskić smatra da bi bilo najbolje da u trećem krugu vakcinacije, koji će sigurno uslediti na jesen, primimo vakcinu napravljenu na nekoj drugoj platformi od one koju smo već primili, jer tako širimo svoj imuni odgovor na virus.

- Ja sam se vakcinisao fajzerom kao i većina zdravstvenih radnika, ali bih se revakcinisao kineskom vakcinom – izjavio je prof. Baskić.

- Ona jeste sporija, pokazala je da joj je potebno više vremena za stvaranje zaštite, ali kineska vakcina sadrži ceo mrtav virus i razvija imuni odgovor na sve komponente tog virusa, ne samo na onaj čuveni S protein, a Fajzer vakcina je moj imuni sistem pripremila samo na S protein.

On je dodao da već postoje istraživanja koja pokazuju da je kineska vakcina bolja odbrana od novih sojeva virusa, konkretno od brazilskog soja.

Video: Na Torlaku počela proizvodnja vakcina protiv koronavirusa: Izvršeno punjenje prve serije Sputnjika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA