≫ 

5 razloga zbog kojih kilogrami ne idu dole: Zamke mršavljenja kojih mnogi nisu svesni

"Držim dijetu i vežbam, a nikako da smršam", rečenica je koju nutricionisti često čuju od svojih klijenata

  • 0
foto Freepik.com foto Freepik.com

Kad promenimo režim ishrane, očekujemo da ćemo već za nedelju dana videti promene – da će vaga pokazati barem kilogram-dva manje i da će nam odeća postati komotnija. Ali, ako se to ne dogodi brzo gubimo motivaciju. Gubitak kilograma nije jednostavan, jer je mnogo lakše unositi kalorije nego ih trošiti.

Uprkos tome što smo s puno entuzijazma krenuli na dijetu, kad brojka na vagi tvrdoglavo stoji na istom broju, pitamo se gde grešimo. Nutricionisti izdvajaju 5 pogrešnih poteza koje pravi većina ljudi koji žele da smršaju.

1. Ne jedete dovoljno

Ako ne unosite dovoljno kalorija, onoliko koliko je potrebno za održavanje normalnih metaboličkih funkcija, telo počinje da se buni. Strah od kalorijskog deficita inicira usporavanje metabolizma i skladištenje energije, posebno u predelu struka, nadlaktica i butina. Ovo se češće dešava ženama, koje su biološki predodređene da imaju zalihe da bi mogle da imaju potomstvo.

Pouzdani znakovi da ne unosite dovoljno kalorija su konstantan umor, kao i česte prehlade i upale.

2. Uzimate kalorije iz pogrešnih izvora

Često zaboravljamo da nisu sve kalorije iste. Studija objavljena 2011. u časopisu New England Journal of Medicine pratila je dve grupe osoba koje su uzimale isti broj kalorija, ali iz različitih izvora. Grupa koja je uzimala kalorije iz nezdravih izvora više se ugojila ili, pak, nije uspevala da smrša od grupe čija je ishrana bila zdrava.

foto Pixabay foto Pixabay

Primera radi, 500 kalorija iz slatkiša koji se sastoje od zasićenih masnoća i šećera nije isto što i 500 kalorija iz ribe i povrća. Zasićene masnoće i šećer najbrže dovode do gojenja, posebno ako niste fizički aktivni. Zato je najbolje bazirati ishranu na nemasnim proteinima, svežem voću i povrću i dobrim mastima iz orašastih plodova.

3. Svakog dana radite iste vežbe

Uz promenjen režim ishrane mnogi se odlučuju da krenu na trening. Ali, telo se prilagođava, pa ako ponavljate iste vežbe svakog dana željeni rezultati će izostati. Preporuka je kombinovanje aerobnih vežbi i treninga snage – trčanje i dizanje tegova, pilates i vežbe pod opterećenjem, brza šetnja i HIIT trening...

vežbanje, kod kuće, rekviziti, tegovi, lopta Foto: Pixabay.com

Treninzi snage dodatno sagorevaju kalorije i kad izađete iz teretane.

4. Jedete više jer vežbate

I ova zamka je karakteristična za žene, posebno ako su pre uvođenja dijete bile fizički neaktvine. Kad krenu na treninge, ubeđene su da im parče pice neće narušiti liniju, i tu prave veliku grešku.

pica Foto: Unsplash

Pre ćete smršati ako ne idete na trening i jedete salatu za večeru, nego ako vežbate u teretani i jedete picu.

5. Ne spavate dovoljno i ne pijete dovoljno vode

Zdrava ishrana i vežbanje su jedan tas na vagi, ali su podjednako važni i kvalitetan san i ispijanje veće količine obične vode. Naime, dehidratacija usporava metabolizam masti, a pored toga mnogi ne prave razliku između gladi i žeđi. Kad osetite glad, najpre popijte čašu vode – verovatno ćete shvatiti da zapravo niste ni bili gladni, već samo žedni.

foto Pixabay foto Pixabay

S druge strane, ako ne spavate barem sedam sati dnevno, rizikujete da češće osećate žudnju za slatkišima i slanom hranom. Studija objavljena 2013. godine u časopisu Nature Communications pokazala je da mozak drugačije reaguje na hranu kad ste naspavani i kad niste organizmu priuštili dovoljno kvalitetnog sna.

Video: Smršala 15 kilograma samo zato što je koristila ovu jednostavnu spravu svaki dan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA