≫ 

Izgubite višak kilograma bez strogih dijeta: Zamenite masti, šećer i slatkiše ovim namirnicama

Dovoljno je da unesete male promene u svakodnevnu ishranu, i rezultat neće izostati

  • 0
devojka, dijeta, mršavljenje, salata, jelo Foto: Freepik/bearfotos

Proleće je uveliko tu, iako se po vremenskim prilikama tako ne čini, međutim vreme neumitno teče i leto i lepi dani su sve bliže. Ovo je obično period kada je većina ljudi u potrazi za brzim i efikasnim rešenjem za skidanje viška kilograma, koji su se nakupili tokom zime.

Ako želite da se rešite određenog viška, nema potrebe za radikalnim i strogim dijetama. Dovoljno je da unesete male promene u svakodnevnu ishranu, koje vam neće teško pasti, a koje će učiniti da se osećate bolje i pri tom izgubite suvišne kilograme.

Nutricionistkinja Samanta Kejseti otkrila je čime zameniti maslac, šećer u kolačima i slatkiše. Ona predlaže da kada vodite računa o ishrani, ali i inače, maslac možete zameniti pasiranim avokadom.

- Smanjićete udeo masti, povećati sadržaj vlakna i hraniljivih sastojaka, unećete vitamine K, E i kalijum. Loše masti zamenićete zdravim, zasićenim. Avokado je neutralnog ukusa, pa ga u skladu sa tim možete koristiti i u slanim i u slatkim verzijama. Može se mazati na hleb, stavljati u kolače, koristiti za namaze - kaže nutricionistkinja.

Jedna od najvažnijih stvari je smanjiti šećer u receptima ili ga zameniti nekim drugim zaslađivačem. Možete koristiti pire od jabuka, eritrirol, steviju, fruktozu ili med.

med Foto: Pixabay

Sve od navedenog daće slatkoću dezertu, a unećete manje kalorija. Važno je napomenuti i da eritirol ima glikemijski indeks 0, i nula kalorija.

U kolače još možete i, kako savetuje Samanta, dodati orahe koji su bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, magnezijumom i gvožđem.

Osim toga, preporučuje da smanjite i obično pšenično brašno i da isprobate da napravite peciva, hleb i kolače sa nekom zdravijom alternativom poput kokosovog ili bademovog brašna, speltinog ili heljdinog…

Proizvodi od belog brašna i šećera teraju vas da jedete više - naglo vam podižu energiju, a onda ste vrlo brzo ponovno gladni.

Video: Stefan je smršao preko 100kg, evo i kako

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA