Promuklost koja traje duže od 2 nedelje je znak za uzbunu: Prof. Mikić o tumorima glave i vrata

- Svaki pojedinačni nodus na vratu, veći od 15mm trebalo da bude „zvono na uzbunu” i treba učiniti sve da se otkrije primarni tumor, jer se svi zloćudni tumori ne leče hirurški – kaže za Telegraf prof. dr Anton Mikić iz BelMedica

  • 2
tumor lekarski pregled vrata, štitna žlezda

Foto: Shutterstock

Maligne bolesti su, nažalost, sve češće, ne samo u Srbiji, već i u celom svetu. Iako na našim prostorima prednjače karcinomi debelog creva, pluća i dojke, sve je više pacijenata koji imaju maligne promene glave i vrata.

Strah, neizvesnost i blokada sa kojima se pacijenti susreću kad posumnjaju na strašnu dijagnozu su sasvim prirodni, ali kad s druge strane imaju stručnjaka koji im je u isto vreme i najbolji saveznik u teškoj životnoj borbi ona postaje mnogo lakša.

Pravovremena dijagnoza koju će postaviti vrhunski stručnjak od velikog je značaja za sam tok bolesti i što bolju prognozu. Prof. dr Anton Mikić, specijalista u onkologiji glave i vrata, koji radi u BelMedicu, iza sebe ima ogromno iskustvo u otklanjanju benignih i malignih promena u ovim regijama koje uključuju medijalne i laterale ciste i fistule, ali i tumore vrata, jezika, kao i one koje se nalaze u regiji larinksa, grkljana i glasnica.

prof. dr Anton Mikić; foto BelMedic

prof. dr Anton Mikić; foto BelMedic

Sa profesorom Mikićem razgovarali smo o dijagnostici, lečenju i prognozama tumora glave i vrata.

- Najčešći tumori glave i vrata su zloćudni tumori grkljana – kaže prof. dr Anton Mikić za Telegraf.

- Ono što je dobro kod njih je to što odmah daju simptome. Ako je tumor na glasnicama, odmah se javlja promuklost. Svaka promuklost koja traje duže od dve nedelje iziskuje da pacijent ode na pregled kod ORL specijaliste. Procenat izlečenja kod ovih pacijenata, i kod tumora T1, je od 95 do 98%.

Tumori gornjeg sprata grkljana daju probleme sa gutanjem, ali i brzo daju sekundarne depozite, metastaze na vratu. Važno je istaći da tumori sva tri sprata ždrela ne daju simptome ili su oni netipični, pa se najčešće otkrivaju kada se pojavi solitaran, pojedinačni, nodus na vratu. Zbog toga, svaki pojedinačni nodus na vratu, veći od 15mm treba da bude „zvono na uzbunu” i treba učiniti sve da se otkrije primarni tumor, jer se svi zloćudni tumori ne leče hirurški.

Kako izgleda dijagnoza ovih promena?

- Trebalo bi uraditi ultrazvuk vrata, CT vrata i ždrela, biopsiju finom iglom pod kontrolom UZ (FNAB), pa ukoliko se potvrdi sekundarni depozit, metastaza, neophodno je uraditi rentgen pluća i otići na preglede kod otorinolaringologa, pulmologa, endokrinologa (štitna žlezda), gastroenterologa, infektologa, hematologa i obaviti pregled urogenitalnog trakta.

Ukoliko se ne otkrije primarni tumor, ide se na tzv „slepe biopsije“ ždrela, sa obaveznom operacijom krajnika.

Ukoliko se ni tu ne otkrije primarni tumor, ide se na disekciju vrata, sa uklanjanjem žlezda i masnog tkiva vrata sa te strane. Kada se postavi tačna dijagnoza, sledi nastavak terapije zračenjem (RT), hemioterapijom (HT) ili kombinacijom obe.

Postoji li starosna grupacija kod koje se najčešće dijagnostikuju tumori u vratnom delu?

- Najčešće se ovi tumori javljaju kod osoba u petoj ili šestoj deceniji života, ali, nažalost, sve češće se javljaju i u drugoj ili trećoj deceniji života.

Bel Medic Medik

Foto: Promo

Da li su ovi tumori uvek metastatski i gde najčešće daju metastaze?

- Pojava solitarnog nodusa na vratu uvek predstavlja veliku sumnju na sekundarni depozit, metastazu. Najčešći su na vratu. Nikako ne bi trebalo odmah ići na hiruršku ekstirpaciju nodusa, pre nego što se ispoštuju sve dijagnostičke procedure.

Šta podrazumeva terapija, a šta prevencija malignih tumora vrata?

- Terapija zavisi od vrste i tipa tumora. Ukoliko je tumor nediferentovan nazofaringealnog tipa (UCNT), terapija je primarna, neoadjuvantna, hemioterapija. Posle tri ciklusa pravi se evaluacija lokoregionalnog statusa, pa ako je odgovor dobar, tumor se povukao više od 50%, daju se još tri ciklusa i onda se ide na zračenje. Hirurgija je rezervisana za zaostale noduse od 3 ili više centimetra.

Prevencija bi bila ultarzvučni pregled vrata na godinu dana.

foto Pixabay

foto Pixabay

Koji su neželjeni efekti lečenja?

- Neželjeni efekti hemioterapije su muka, povraćanje, pad krvne slike, a terapije zračenjem suvoća usta. Što se hirurgije tiče, ostaje veliki ožiljak na vratu.

Koliko su tumori glave i vrata česti u Srbiji i šta Vi, kao stručnjak, preporučujete u svrhu mera prevencije da do ovih bolesti ne dođe, odnosno da budu prepoznate i lečene na vreme?

- Ovi tumori su veliki problem jer se najčešće pogrešno dijagnostikuju; ide se prvo na vađenje žlezde, a tek onda se traži primarni tumor, što uspešnost lečenja smanjuje i do 30%.

Neophodne su redovne kontrole UZ vrata na godinu dana, i naravno izbaciti duvan i žestoka pića iz upotrebe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA