≫ 

Vakcina protiv korone za decu stariju od 12 godina: Odluka zavisi samo od jedne stvari

Tinejdžeri u Velikoj Britaniji mogli bi da budu imunizovani na jesen

  • 7
HR sektor, usluga, zdravstvo i obrazovanje su oblasti kojima dominiraju žene Foto: Shutterstock

Deca starija od 12 godina mogla bi da dobiju vakcine protiv korona virusa kad počne nova školska godina u septembru, pišu britanski mediji.

Dokumenti scenarija osnovnog planiranja koje su sastavili službenici britanske Nacionalne zdravstvene službe uključuju davanje pojedinačne doze, ali konačna odluka još nije usvojena. Odluka će, kako je najavljeno, biti doneta na osnovu stope zaraze tokom narednih nekoliko meseci.

- Moramo da budemo spremni da decu, a naročito tinejdžere imunizujemo brzo i efikasno ako za tim bude bilo potrebe – kaže prof. Adam Fin.

Pfizer Fajzer vakcina koronavirus Foto: Shutterstock

- Ukoliko stopa zaraze korona virusom ostane niska, za tim neće biti potrebe. Program imunizacije radićemo samo ako to bude bilo neophodno.

Britanski mediji navode da bi deca i tinejdžeri mogli da dobiju Fajzerovu vakcinu, jer je za sada jedino ova vakcina ispitana na deci mlađoj od 16 godina. Studija u kojoj je učestvovalo 2.260 dece uzrasta od 12 do 15 godina pokazala je da stopostotnu efikasnost Fajzerove vakcine protiv korona virusa u ovoj starosnoj grupi.

Iako se deca ređe razboljevaju od kovida-19, oni su prenosioci korona virusa. Deca su, takođe, izložena takozvanom dugom kovidu, ali i post-kovid sindromu koji može da se završi letalnim ishodom.

Video: U Srbiju stiglo još pola miliona doza vakcina Sinofarm

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    2. maj 2021 | 12:05

    Moj je nece primiti.

  • Shitoshi

    2. maj 2021 | 12:44

    Odluka zavisi samo od roditelja koji ce pristati ili nece da im dere bude eksperiment

  • Dušica

    2. maj 2021 | 14:47

    Ne razmišljan o tome ni ti ću razmišljati. Ne želim da mi dete bude eksperimentalna meta. Kad bude punoletno neka samo donose tu odluku a ovako niko nema pravo donositi takvu odluku u njegovo ime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA