≫ 

Kovid-19 utiče i na mozak: Svaki treći izlečeni pacijent ima psihički ili neurološki poremećaj

Anksioznost i promene raspoloženja dva su najčešća poremećaja koja se javljaju kod onih koji su preležali infekciju korona virusom

  • 0
Prema aktuelnim podacima, Turci najređe koriste bolovanje Foto: Shutterstock

Kovid-19 nije samo respiratorna bolest. U uglednom medicinskom časopisu The Lancet objavljeno je istraživanje koje sugeriše da svaka treća osoba koja je bila inficirana korona virusom ima dugoročne psihičke probleme ili neurološke simptome.

U studiji su obrađeni podaci iz medicinskih kartona 236.000 obolelih od kovida-19, uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država. Naučnici su uporedili te podatke sa podacima onih koji su u istom vremenskom razdoblju imali i druge infekcije disajnih puteva.

Naučnici sa Oksforda otkrili su da je čak 34 odsto onih koji su imali kovid-19 dobilo dijagnozu neurološkog ili psihičkog poremećaja u roku od šest meseci posle zaraze.

Devojka, bolnica, korona virus, kovid 19, respirator Foto: Shutterstock

Najčešće se radi o anksioznosti, koja je dijagnostikovana u 17 odsto slučajeva, a poremećaji raspoloženja otkriveni su kod 14 odsto pacijenata. Neurološki problemi ozbiljniji su kod pacijenata koji su zbog kovida-19 morali da budu na bolničkom lečenju, ali su, kako je pokazalo istraživanje, češći kod onih koji su lečeni ambulantno.

- Ta stopa je progresivno rasla kako se povećavala težina bolesti – kaže Maksim Takuet, akademski klinički saradnik iz psihijatrije na Univerzitetu Oksford i koautor ove studije.

- Ako pogledamo pacijente koji su bili na bolničkom lečenju, ta stopa se povećala na 39 odsto. Naši rezultati pokazuju da su bolesti mozga i psihički poremećaji češći posle kovida-19 nego posle gripa ili drugih respiratornih infekcija, čak i kada su pacijenti izloženi drugim rizičnim uzročnicima. Sada moramo da pratimo šta će se dogoditi posle šest meseci.

Misa Sami, vanredni profesor psihijatrije na Univerzitetu u Notingemu izneo je još jednu činjenicu koja zabrinjava:

- Došlo do značajnih iznenađenja u smislu kovida-19 kao „bolesti mozga“. Neophodna su dalja istraživanja koja će otkriti povezanost kovida-19 i psihičkih problema. Psihološki stres, duži boravak u bolnici i karakteristike same bolesti mogu da imaju ulogu.

Posttraumatski stres, korona virus Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Istraživanjem je utvrđeno i da je otprilike jedan od 50 pacijenata koji je imao kovid-19 dobio i ishemijski moždani udar. Ali, naučnici ističu da zaraza virusom SARS-CoV-2 ne utiče na pojavu svih mentalnih oboljenja.

- Dva važna negativna nalaza bila su povezana s Parkinsonovom bolešću i Žilijen Bare sindromom. Oba su neurološka stanja za koja znamo da su ponekad povezana sa virusnom infekcijom. Ali, nismo otkrili da su češća posle kovida-19 – istakao je Takuet za CNN.

Ipak, čini se da su psihički problemi češći od neuroloških komplikacija. To smatra i koautor studije, profesor neurologije i kognitivnih nauka Masud Husain sa Univerziteta Oksford.

U prilog njegovoj tezi idu rezultati manjih studija. Istraživanje iz februara ove godine pokazalo je da je 30 odsto od 381 praćenog pacijenta doživelo posttraumatski stresni poremećaj posle lečenja u kovid-bolnici u Rimu. Takođe, studija urađena u decembru 2020. pokazala je da kovid-19 može da izazove probleme sa kretanjem, čak i ako je klinička slika bolesti bila umerena.

Buđenje, spavanje, san, nesanica, raskid, otuđenost, ljubavni problemi, brige, muškarac, stres Foto: Shutterstock

Međutim, istraživanje psihijatara sa Oksforda ima jedan nedostatak – korišćeni su podaci iz medicinskih kartona, što bi moglo da znači da neke dijagnoze kod pojedinih pacijenata nisu upisane.

- Pacijenti koji su imali kovid-19 verovatnije će imati neurološku i psihijatrijsku dijagnozu jednostavno zato što su dobili više medicinske pomoći i bolničke opservacije u poređenju sa pacijentima koji su imali druge infekcije disajnog sistema. To bi moglo da objasni neke razlike koje smo primetili – istakao je Takuet.

Uprkos tome, studija pruža značajne informacije o dugoročnim problemima sa kojima se suočavaju oni koji su preboleli kovid-19.

- Iako su pojedinačni rizici za većinu poremećaja mali, rezultati mogu da budu značajni medicinskim radnicima za sagledavanje razmera pandemije, ali i zbog toga što su mnoga od ovih stanja hronična. Kao rezultat toga, zdravstveni sistemi trebalo bi da imaju resurse koji će se nositi sa očekivanim potrebama unutar usluga primarne i sekundarne zaštite – smatra profesor Pol Harison sa Univerziteta Oksford.

Video: Pitali smo zdravstvenog radnika šta je najteže od početka korone: Njegov odgovor rastužuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA