≫ 

Sve više trudnica sa kovidom - 19: Dolaze bez istorije bolesti, a završe na intenzivnoj nezi

Zdravstveni radnici u Nemačkoj apeluju da bi budućim mamama trebalo preporučiti da se vakcinišu protiv korona virusa

  • 0
Trudnica, trudna žena, korona virus Foto: Pixabay

U Univerzitetskom medicinskom centru Hamburg – Ependorf lekari na odeljenju intenzivne nege leče sve više trudnica koje imaju kovid-19. Samo u protekle dve nedelje bilo je pet takvih slučajeva, izjavio je direktor klinike Stefan Kluge.

- Ovi slučajevi su posebno dramatični. Svakako bi trebalo da trudnice vakcinišemo protiv korona virusa. One imaju povećani rizik ako se zaraze virusom SARS-CoV-2. Kod njih je imuni sistem donekle oslabljen, a nivo kiseonika manji – upozorio je dr Kluge.

Prema njegovim rečima, trudnice mahom „pokupe“ virus od dece ili supruga, što dovodi do toga da čitave porodice budu pozitivne na testu za koronu.

- To je sada sve češća pojava. Uzrok tome je varijanta B.1.1.7. koja je znatno zaraznija i za koju se sumnja da izaziva teže oblike bolesti. U celoj Nemačkoj sada imamo mnogo više infekcija kod ljudi mlađih od 50 godina, uključujući i decu – navodi Kluge.

On, takođe, ističe da su pacijenti mahom žene koje u proseku imaju oko 30 godina:

- Reč je o trudnicama koje pre zaraze korona virusom nisu imale nijednu ozbiljnu bolest. Žene su uglavnom u trećem trimestru trudnoće. U nekim slučajevima lekari i babice su u dilemi kada bi trebalo da ih porode. Pored toga, davanje lekova je posebno osetljivo u ovim kategorijama.

U Nemačkoj još nije data preporuka za vakcinaciju trudnica. Do sada je to bilo moguće isključivo ako je trudnica prethodno imala neku ozbiljnu bolest.

- Rizik od vakcinacije nije nula, ali je korist veća – upozorio je Kluge.

Video: Jezive scene tik uz naselje: Na ovom mestu spaljuju 100 tela korona žrtvi dnevno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA