≫ 

Šta bi trebalo da jedete ukoliko želite bebu: 10 namirnica koje utiču na plodnost

Način ishrane žene utiče na plodnost i tok trudnoće

  • 1
Trudnoća, test za trudnoću Foto: Freepik.com

Ishrana je najvažniji spoljašnji faktor koji utiče na plodnost. Loš način života i nepravilna ishrana dovode do gojaznosti, i mogu udvostručiti probleme oko začeća. Uzroci nepolodnosti su razni - od bolesti jajovoda, hormonalnih poremećaja, životnog doba... Ali, uzrok može biti direktno i posredno vezan za ishranu.

Pušenje povećava rizik od neplodnosti za čak 60 odsto, baš kao i redovna konzumacija alkoholnih pića, dok prekomerno unošenje kofeina može da smanji plodnost za 45 odsto. Dobra vest je da su nove kliničke studije utvrdile da ishrana i način života znatno utiču na plodnost oba partnera.

1. Ishrana je pola zdravlja

Hrana koju unosite trebalo bi da bude bogata antioksidansima, folnom kiselinom i cinkom.

Nedavna studija na mladićima je dokazala da šaka orašastih plodova dnevno poboljšava kvalitet sperme, dok je studija na parovima pokazala da redovno uzimanje suplemenata sa antioksidansima povećava šanse začeća za 23%.

Omega-3 masne kiseline učestvuju u razvoju jajnih ćelija i sintezi hormona kod žena i stvaranju spermatozoida kod muškaraca. Obogatite ishranu voćem, povrćem, orašastimplovodima, kao i plodovima mora.

2. Doručak je najbitniji obrok

Žene koje imaju policistične jajnike posebno treba da obrate pažnju, jer pravilna ishrana može dovesti do poboljšanja hormonske ravnoteže koja dovodi do poboljšanja plodnosti.

Ključno je pojesti kalorijski bogat doručak, kako bi telo imalo energije tokom dana, a uveče unos kalorija smanjiti kako ne bi došlo do gojenja.

3. Eliminisanje trans masti

Hrana sa hidrogenizovanim ugljenim hidratima je veoma štetna po zdravlje, naročito kada je plodnost žena u pitanju. Namirnice koje sadrže trans masne kiseline su margarin, slatkiši, peciva, čips i pomfrit.

Izbegavajte ovu hranu i preferirajte onu koja sadrži zdrave masti, poput maslinovog ulja.

4. Ograničite unos ugljenih hidrata

Posebno obratite pažnju kada je prerađena hrana u pitanju. Ovo je izuzetno važno za žene sa sindromom policističnih jajnika.

Studije su uspele da povežu prekomernu konzumaciju ugljenih hidrata (slatkiši, hleb, testenina, pirinač, krompir, itd.) sa povećanim rizikom od neplodnosti. Rizik je posebno visok za one koje koji konzumiraju prerađene ugljene hidrate, sa dosta aditiva (šećer, beli hleb, bela testenina, itd.).

5. Jedite hranu bogatu vlaknima

Dijetska vlakna pomažu telu da se reši nepotrebnih hormona i održavaju nivo šećera u krvi. Međutim, ne treba preterivati, jer prekomerna potrošnja hormona i šećera može dovesti do neželjenih dejstava.

Zbog toga, jedite razumne količine integralnih žitarica, voća, povrća, testenina od celih zrna i mahunarke.

stomak, trudnoća, trudnica Pixabay.com

6.  Preporučeni unos proteina

Istraživanja su pokazala da prekomerna konzumacija životinjskih proteina (npr. meso i jaja) može dovesti do problema sa ovulacijom kod žena. Ograničite unos mesa i mesnih prerađevina; umesto toga, jedite 1 do 2 puta nedeljno ribu i unosite proteine na biljnoj bazi (pasulj, mahunarke, orasi).

Proteini pomažu u razvoju majčinog tkiva (dojki i materice), igraju važnu ulogu u povećanju dovoda krvi i hrane kroz posteljicu, a i doprinose formiranju bebinog mozga. Stručnjaci preporučuju unos od 75 do 100 grama proteina dnevno.

7. Pažljivo unosite mlečne proizvode

Ukoliko obimno i često konzumirate mlečne proizvode, povećavate rizik od neplodnosti. Pokušajte da svaki dan unosite jednu čašu nemasnog mleka ili onog sa malim procentom masti.

mleko Foto: Freepik.com

8. Izbacite gazirane napitke

Ispijanje samo jednog ili više gaziranih napitaka dnevno smanjuje šanse za začeće.

Univerzitet u Bostonu analizirao je više od 3.800 žena starosti od 21 do 45 godina i više od 1.000 njihovih partnera. Analizom su utvrdili jedan zaslađeni napitak dnevno umanjuje šanse za plodnost za više od 20% i kod muškaraca i kod žena.

9. Povećajte unos gvožđa

Gvožđe se nalazi u namirnicama životinjskog i biljnog porekla. Dobro biljni izvori gvožđa su mahunarke (sočivo, leblebija), tamnozeleno lisnato povrće, sušeno voće i orasi (npr. indijski orah, pistaći, bademi, orasi).

Vitamin C u kombinaciji sa gvožđem daje sjajne rezultate.

10. Redovno uzimajte multivitamine

Iako je zdrava ishrana najbolji način da unesete sve potrebne nutrijente koji su vašem telu potrebni pre i tokom trudnoće, uzimanjem pojedinih vitaminskih suplemenata povećaćete šanse za začeće. Žene koje redovno uzimaju multivitamine imaju manje šanse da iskuske probleme sa ovulacijom.

Vitamin B, naročito B6 i B9 imaju važnu ulogu u formiranju i pravilnom funkcionisanju crvenih krvnih zrnaca. Ali, kada je reč o plodnosti, B6 i B12 važe za jedne od najvažnijih.

Folna kiselina koja se nalazi u vitaminu B9 je možda najvažnija i direktno povezana sa plodnošću i zdravim razvojem ploda. Ovo posebno važi za žene koje ne jedu dovoljno biljne hrane preko koje bi dobile hranljive materije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA