Saveti doktora za sve koji pate od prolećnih alergija: Obavezno uradite ove 4 stvari

Simptomi alergija na cvetanje drveća i trava mogu da budu slični infekciji korona virusom, pa se mnogi pitaju kako da razlikuju ova dva stanja

  • 0
Antihistamini, lekovi, alergija, polen

Foto: Shutterstock

U doba pandemije korona virusa osobe koje su sklone prolećnim alergijama i imaju burnu reakciju na cvetanje polena drveća i trava sve češće traže lekarsku pomoć i savete kako da se zaštite.

- Najčešći saveti koje dajemo pacijentima su da drže zatvorene prozore noću, pošto polen cirkuliše kada duva vetar, a da kad god izađu napolje nose maske - kaže dr Bojana Aćimović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

- Maske dodatno štite, one su barijera za polen koji možemo da udahnemo.

Svima koji se leče od bronhijalne astme savet je da koriste propisanu terapiju.

- Osobe koje pate od bronhijalne astme trebalo bi da uvek imaju svoje pumpice uz sebe i neki antihistaminik kada su napolju, da mogu da popiju u slučaju pogoršanja tegoba - ističe doktorka Aćimović.

Kako razlikovati alergiju od kovida-19

 

S obzirom na to da simptomi prolećnih alergija mogu da budu slični infekciji korona virusom, mnogi se pitaju kako da razlikuju ova dva stanja. Kako je objasnio dr Žikica Jovičić iz Kliničkog centra Srbije, osnovna razlika je u tome što kod alergije na polen nema povišene temperature.

- Gubitak čula mirisa je karakterističan za kovid-19, ali može da se javi i kod alergija. Međutim, kod alergija gubitak čula mirisa se javlja postepeno i povezan sa zapušenjem nosa, nikad se ne javlja naglo i nije propraćen gubitkom čula ukusa – rekao je dr Jovičić.

Takođe, za razliku od kovida-19, alergije ne prate bol, temperatura i malaksalost.

- Osoba koja pati od alergija može da oseća pospanost i da slabije spava, da se budi tokom noći sa simptomima. Opšte stanje loma u organizmu koje prati virusna infekcija, a pogotovu nedostatak vazduha koji je kontinuiran, za razliku od napada koji se javlja kod alergija, može da ukaže na kovid-19 – istakao je Jovičić.

Dodatni saveti

 

  • Kako je koncentracija polena najveća u prepodnevnim časovima, preporuka je da bi tada trebalo izbegavati provetravanje životnog prostora.
  •  

  • Lekari podsećaju da bi po dolasku kući obavezno trebalo presvući odeću na kojoj se polen nakupio, umiti se i istuširati.
  •  

  • Dok traje sezona cvetanja drveća i trava trebalo bi izbegavati sušenje veša napolju, a pošto je sušenje veša unutra nepovoljno iz drugih razloga, preporuka je imati mašinu za sušenje veša ili sušiti veš u prostoriji u kojoj se ne boravi.
  •  

  • Još jedna od preporuka alergologa jeste da osobe koje su sklone alergijskim stanjima redovno usisavaju i brišu površine u stanu vlažnom krpom.
  •  

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA