≫ 

Promene vremena opasne su za sve, a posebno za srčane bolesnike: Lekar savetuje kako da se sačuvate

Polovina svetske populacije reaguje na promenu vremena, a osobe sa kardiovaskularnim tegobama su u posebnom riziku

  • 0
Žena, pidžama, srčani udar Foto: Shutterstock

Danas toplo, sutra hladno, prekosutra opet toplo... Iz majica sa kratkim rukavima „uskačemo“ u džempere i zimske jakne, a baletanke i espadrile zamenjujemo cipelama za kišu. Kad se vreme naglo menja mnogi se žale na nervozu, pospanost, umor i manjak koncentracije, a osobe koje inače imaju problema sa srcem su u tim danima u posebnom riziku.

Kako osobe sa kardiovaskularnim problemima reaguju na promene vremena?

- Simptomi su, kako ih opisuju pacijenti, stežući bol iza grudne kosti ili pritisak u grudima koji se širi i prelazi najčešće u levu ruku – kaže internista dr Miroslav Sretić za eKliniku.

- Ponekad se osećaj teskobe premešta i u obe ruke, vrat, vilicu ili čak iza plećke. Intenzitet bola je od blagog do jakog i traje od 10 do 15 minuta.

Sve navedeno, kako ističe, mogu da budu simptomi srčanog udara koje samo doktor može da potvrdi ili isključi. Zato je savet pacijentima da pri pojavi ovakvih tegoba odmah pozovu službu Hitne medicinske pomoći.

Kako hladnoća deluje na krvne sudove

Gotovo polovina ljudi na svetu oseća tegobe koje izazivaju nagle promene vremena.

Internista Sretić objašnjava da hladnoća deluje na vazokonstrikciju, odnosno stezanje ili suženje krvnih sudova.

- Kod perifernih krvnih sudova osoba se slabije kreće, ne može da pređe razdaljinu uobičajeno, i dolazi do bolova u nogama. Tako dolazi i do stezanja krvnih sudova koji ishranjuju srčani mišić, koronarne krvne sudove. Ovo može da bude jedan od uzroka pogoršanja koronarne bolesti, pa čak može dovesti i do infarkta srca – upozorava dr Sretić.

Merenje krvni pritisak zdravlje Foto: Shutterstock

I kad je vreme toplo, pritisak se menja

S druge strane, kad je napolju vreme toplo, vrednosti pritiska su niže, što dovodi do širenja krvnih sudova. I ova promena može da dovede do reakcije, pogovoto kod osoba koje imaju povišen krvni pritisak i uzimaju terapiju.

– Zbog toga je potrebno prilagođavati antihipertenzivnu terapiju godišnjim dobima, odnosno leti smanjiti upotrebu diuretika, kao i dozu lekova koji šire krvne sudove – upozorava sagovornik eKlinike.

On podseća da je redovno uzimanje terapije neophodno, ali da bi pacijenti, ukoliko primete da im neki od lekova koje koriste ne prija ili loše utiču na stanje njegovog organizma, obavezno trebalo da se jave lekaru.

Preporuke da lakše podnesete „vremensku klackalicu“

Stručnjaci Svetske federacije za zdravlje srca izdvojili su nekoliko preporuka kojih bi osobe sa kardiovaskularnim problemima trebalo da se pridržavaju.

  • Ukoliko ste pušač, obavezno ostavite cigarete
  • Ograničite procesuiranu hranu sa mnogo šećera, soli i masnoća
  • Umesto slatkiša jedite sveže voće
  • Hidrirajte se vodom i sokovima od svežeg voća i povrća
  • Alkohol konzumirajte u skladu sa preporučenim smernicama
  • Vežbajte barem pola sata dnevno, pet dana u nedelji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA