≫ 

SZO odobrila kinesku vakcinu za hitnu upotrebu

Upravo kinesku Sinofarm vakcinu primilo je najviše građana Srbije

  • 52
Sinofarm vakcina koronavirus Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je vakcinu kineskog proizvođača lekova Sinofarm protiv korona virusa za hitnu upotrebu.

Ova vakcina, jedna od dve kineske koje su već date stotinama miliona ljudi u Kini i inostranstvu, ujedno je i prva vakcina protiv korona virusa koju je odobrila SZO, a koja nije razvijena na Zapadu, prenosi Rojters, piše Tanjug.

Takođe, SZO je prvi put dala odobrenje za hitnu upotrebu jednoj kineskoj vakcini protiv neke infektivne bolesti.

Činjenica da se Sinofarmova vakcina našla na spisku vakcina za hitnu upotrebu SZO predstavlja signal nacionalnim regulatornim telima da je ona efikasna i bezbedna i omogućiće da bude uključena u sistem Kovaks, globalni program namenjen siromašnim zemljama.

Upravo kinesku Sinofarm vakcinu primilo je najviše građana Srbije. Inače, u toku su istraživanja da li bi oni koji su primili dve doze ove vakcine trebalo da prime i treću dozu, ukoliko nemaju razvijena antitela.

SZO je dosad dala odobrenje za hitnu upotrebu vakcina protiv kovida 19 koje su razvile kompanije Fajzer/Bionteh, AstraZeneka, Dzonson i Džonson i Moderna.

Sinofarm ponudio podršku Kovaksu

Kineska državna kompanija Sinofarm ponudila je značajnu podršku programu Kovaks za obezbeđivanje vakcina protiv kovida 19 uglavnom siromašnim zemljama, izjavio je danas zvaničnik SZO nakon što je globalno zdravstveno telo dalo hitno odobrenje za vakcinu Sinofarm.

Stariji savetnik SZO Brus Ejvord rekao je da će na Sinofarmu biti da kaže koliko doza svoje vakcine može da pruži programu.

- Oni pokušavaju da pruže značajnu podršku, učine značajne doze dostupnim, istovremeno naravno pokušavajući da pokriju kinesko stanovništvo - prenosi Rojters.

Generalni sekretar SZO Tedros Adanom Gebrejesus kazao je da je preporuka da se vakcinacija Sinofarmovom vakcinom sprovodi uz dve doze, za sve starije od 18 godina.

Video: U Srbiju stiglo još pola miliona doza vakcina Sinofarm

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonimni Korisnik

    7. maj 2021 | 19:06

    Umesto što štampaju plakate koje će kačiti na bilborde krajem Maj-a po gradovima da smo pobedili koronu.. Te pare neka uplate bolesnoj deci koja čekaju na operaciju ili lečenje. Neka njih nagrade za to što smo se izborili protiv opake bolesti. Bićemo im mnogo zahvalni, a i deca takođe će im bit zahvalna.

  • Hmm...

    7. maj 2021 | 17:55

    Pa naravno nisu oni budale, počinje turistička sezona neće valjda da se odreknu milijardu kineskih turista i preusmere ih sve u Srbiju.

  • RIJALITI SE POLAKO GASI

    7. maj 2021 | 20:45

    Ja bih sačekao malo sa vakcinom možda izađe i na 200€

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA