• 14

Profesor Šekler i tvorac Fajzerove vakcine imaju isti stav: "Cepiva bi trebalo kombinovati"

- Vlasti bi trebalo da razmotre mere kao što su mešanje i podudaranje vakcina različitih proizvođača - poručuje Ugur Šahin iz kompanije Bajontek

  • 14
dr Milanko Šekler, Ugur Sahin

Printskrin: Youtube/RTS, Foto: Tanjug/AP

Nagli porast zaraze korona virusom u zemljama u razvoju, poput Indije, zbog relativne oskudice u ponudi vakcina, znači da će se pandemija širiti do sredine 2022. godine, izjavio je direktor nemačke kompanije Bajontek Ugur Šahin.

Zbog hitnosti, vlasti bi trebalo da razmotre mere kao što su mešanje i podudaranje vakcina različitih proizvođača, navode iz Bajonteka, koji sa američkim Fajzerom proizvodi vakcinu protiv korona virusa.

- Moramo obezbediti zaista visoke stope vakcinacije širom sveta. U suprotnom, niko neće biti siguran - rekao je Šahin i dodao da će pandemija prestati tek kad se "imunitet krda" ostvari širom sveta.

foto Pixabay

foto Pixabay

- Sredinom 2022. čak će i gusto naseljene regioni poput Indije postići visoku stopu vakcinacije i imuniteta krda - rekao je Šahin.

- Videćemo u sledećih 12 meseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja s niskim prihodima dostiže ovu vrstu imuniteta krda samo povećanjem proizvodnih kapaciteta trenutno postojećih proizvođača i dodavanjem novih proizvodnih lokacija - dodao je Šahin.

On je rekao da proširuju proizvodnju sa vise od 30 kompanija kako bi proizveli više vakcina za snabdevanje zemalja poput Indije, prenosi Tanjug.

Tri doktora tri vakcine

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

- Mešanje i podudaranje različitih vrsta vakcina, uključujući kombinovanje onih zasnovanih na tehnologiji mRNA, kao što je Bajontekova, sa tzv. virusnim vektorskim vakcinama poput AstraZeneke, moglo bi biti potrebno da bi se okončala pandemija - rekla je Ozlem Tureči, suvlasnica kompanije Bajontek.

Isti stav ima i prof. dr Milanko Šekler sa Veterinarskog instituta u Kraljevu koji je prvi pročitao genom korona virusa. On smatra da bi davanjem različitih vakcina bile uspešno pokrivene mutacije zbog kojih se pandemija produžava.

U veterini uvek kombinujemo nekoliko doza i nekoliko vakcina, jer se tako pokrivaju sve varijante i mutacije - objasnio je prof. Šekler.

- Garantujem da se u toj kombinaciji može napraviti bolja zaštita, jer je to iskustvo iz veterine. Imunitet je sličan, imuni sistem reaguje isto. Od opasnih zaraznih bolesti 75 odsto su isti za životinje i za ljude.

Video: Tiodorović o povlasticama za vakcinisane i uvođenju zelenih kartona

 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile i Laza

    Pa vi ste hit dana 😂

  • Map

    Od kad su nam veterinari poceli kombinovati daleko smo dogurali u ovo nam se dogadja

  • Alo

    Ti garantuješ? A dokazi? Ko si ti da garantuješ?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima