≫ 

U Srbiji zabeleženo 890 neželjenih reakcija na vakcine: 4 nuspojave su najčešće

- Korona virus pokazuje da je "vrlo otporan i žilav" na sve pokušaje da mu se suprotstavi, osim kada je reč o vakcinama - kaže Pavle Zelić iz ALIMS-a

  • 24
Srbija vakcina koronavirus korona virus

Foto: Shutterstock, Pixabay, Telegraf

Srbija vakcina koronavirus korona virus

Foto: Shutterstock, Pixabay, Telegraf

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavio je da su sve vakcine protiv korona virusa apsolutno bezbedne, o čemu svedoči i podatak da je do sada zabeleženo samo 890 neželjenih reakcija, odnosno mnogo manje od jednog procenta datih doza.

- Prema jučerašnjem izveštaju, imamo samo 890 slučajeva prijavljenih neželjenih reakcija - izjavio je Zelić za TV Pink, a prenosi Tanjug.

- Na 3.715.103 date doze, to je jedna reakcija na 4.174 vakcine, odnosno 0,00023%. To je zaista izutetno retko i nema težih neželjenih reakcija. Samo pet puta je evidentirano nešto što bi se smatralo ozbiljnijim slučajem, ali i one su prolazile brzo i bez trajnih posledica.

On naglašava da se korona virus ne predaje i pokazuje da je "vrlo otporan i žilav" na sve pokušaje da mu se suprotstavi, osim kada je reč o vakcinama.

- U problemu su zemlje koje imaju izazov da ne sprovode mere ili nemaju dovoljnu dostupnost vakcina. Srećom, mi imamo dovoljno vakcina i to četiri različita proizvođača, ali i poverenje građana u institucije i sistem vakcinacije u kontrolu koju sporvodi Agencija za lekove - rekao je Zelić.

Među najčešće reakcije na vakcinu su bol i crvenilo na mestu uboda, otok, malaksalost i povišena temperatura.

Video: Gužve i danas u Ušću pred vaučer - vakcinaciju

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    8. maj 2021 | 14:40

    Ja sam se nekoliko sati nakon prve doze Kineske vakcine okretao za kineskinjama ali je to na sreću prošlo vrlo brzo. Nakon druge se ponovilo ali na samo pola sata.

  • Brundo

    8. maj 2021 | 14:32

    Ako tako kaze ALIMS mora da je istina.Ista Agencija je 11.januara objavila dokument po kojem Fajzer vakcina nema upotrebnu dozvolu.

  • Map

    8. maj 2021 | 16:17

    Izmislaju, kakve nuspojava, ima vece nuspojave kad ga ubode komarac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA