Da li će Srbija odustati od treće doze vakcine protiv korone? Dr Kon otkriva ko o tome odlučuje

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa razrešio je dilemu

  • 15
Predrag Kon, vakcine Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović, ATA Images

Otkako je počela masovna imunizacija protiv korona virusa u Srbiji, u javnosti je počelo da se spekuliše da li će biti neophodno da svako primi tri umesto dve doze cepiva.

Većina stručnjaka se slaže da bi treću dozu cepiva trebalo dati, i to iz dva razloga. Prvi se odnosi na one koji nisu stvorili dovoljnu količinu antitela, pa bi trećom dozom podstakli jači imuni odgovor organizma.

Drugi razlog odnosi se na mutacije korona virusa koje bi mogle da budu "pokrivene" davanjem treće doze vakcine različitog proizvođača. Tvorci cepiva protiv korona virusa već su započeli ispitivanja koja bi mogla da daju odgovor na ovo pitanje, a deo stručne javnosti smatra da bi davanje treće doze vakcine drugog proizvođača uspelo da „satera mutacije korona virusa u ćošak“, odnosno onemogući patogenu da se menja i da tako produžava trajanje pandemije.

Ni epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon ne isključuje mogućnost davanja treće doze. On, međutim, ističe da će uputstva o trećoj dozi cepiva protiv korona virusa dati Nacionalni komitet za imunizaciju.

- To je nešto što je očekivano, posebno kod onih koji su već utvrdili da nemaju antitela – kaže dr Kon za TV Prva.

- Oni već, stručno gledano, mogu i da se vakcinišu, ali pošto će se sve raditi zasnovano na dokazima, tako će i to.

Prof. dr Milanko Šekler sa Veterinarskog instituta u Kraljevu podsetio je nedavno da je proizvođač kineske vakcine „Sinofarm“ u upustvu naveo da 1 odsto vakcinisanih ovim cepivom neće stvoriti antitela. On smatra da bi o trećoj dozi vakcine trebalo razmisliti kao o načinu suzbijanja pandemije.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima na nacionalnom nivou odlučeno je da oni koji su primili obe doze kineske "Sinofarm" vakcine a nisu stekli dovoljnu količinu antitela prime i treću dozu.

Dr Marija Gnjatović iz INEP-a smatra da neće svi koji su vakcinisani protiv korona virusa dobiti treću dozu cepiva. Prema njenim izjavama, treća doza bi mogla da bude data samo onima koji nisu stvorili dovoljnu količinu antitela.

Ipak, konačnu odluku daće Nacionalni komitet za imunizaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    10. maj 2021 | 15:34

    Gospodine kone to odlucuje narod,a ne vi dalice da prime ili ne. Kos te vi da dajete narodu uslove i dosta je vise te vase manipulacije.

  • nima

    10. maj 2021 | 15:42

    Koliko dobivamo za trecu dozu ? Mislim para.

  • Mrki

    10. maj 2021 | 16:55

    Vređate ljudsku inteligenciju doktore, a sebe ste već degradirali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA