Britanski naučnici: Jedna doza Astra Zeneke i Fajzera smanjuje rizik od smrti za 80 odsto

Institut za javno zdravlje Engleske saopštio je ove podatke na osnove studije o zaštiti od smrtnosti, koja je prva tog tipa sprovedena u realnim okolnostima

  • 3
AstraZeneca, vakcina Astra Zeneka korona virus vakcina Astra Zeneka / Foto: Tanjug/AP

U odnosu na nevakcinisane, osobe koje su primile jednu dozu vakcine AstraZeneka su 55 odsto zaštićene od smrtnog ishoda, dok ta cifra iznosi 44 odsto nakon jedne doze vakcine Fajzer/BioNtek, navodi se u studiji Instituta za javno zdravlje Engleske.

- U kombinaciji da zaštitom koju vakcine generalno pružaju protiv zaraze, to znači da zaštita od smrtnosti nakon jedne doze obe ove vakcine iznosi oko 80 odsto- navodi se u studiji, koju prenosi Rojters.

Takođe se navodi da je zaštita vakcije Fajzer/BioNtek od fatalnog ishoda raste nakon druge doze sa 80 odsto na 97 odsto.

Institut za javno zdravlje Engleske saopštio je ove podatke na osnove studije o zaštiti od smrtnosti, koja je prva tog tipa sprovedena u realnim okolnostima.

Studijom su bili obuhvaćeni slučajevi u periodu od decembra do aprila i osobe koje su bile vakcinisane, ali su preminule u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa.

Video: Koju vakcinu protiv korone bi trebalo da primimo i zašto građani sami biraju koju vakcinu će primiti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srle

    11. maj 2021 | 02:35

    Ipak, dve doze povecavaju rizik a tri ubijaju garantovano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA