≫ 

SAD odobrile vakcinaciju dece od 12 do 15 godina: Sprema se i cepivo za one do 2 do 11 i bebe

Studija bezbednosti i efikasnosti vakcine kod dece uzrasta od 6 meseci do 11 godina je u toku

  • 0
Dete, deca, korona virus, koronavirus

Počinje vakcinisanje dece / Foto: Pixabay

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu za Fajzerovu vakcinu tako da se njome sada mogu pelcovati i deca uzrasta od 12 do 15 godina.

Ovo je prva vakcina Covid-19 u Sjedinjenim Državama odobrena za upotrebu kod mlađih tinejdžera i adolescenata. Vakcina je prethodno bila odobrena za osobe starije od 16 godina, piše Si-En-En.

Pfizer Fajzer kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, kompanija Fajzer je krajem marta saopštila da je kliničko ispitivanje koje je obuhvatilo 2.260 dece starosti 12 do 15 godina pokazalo da je efikasnost vakcine 100% i da se dobro podnosi.

Nezavisni FDA-in savetodavni odbor za vakcine i srodne biološke proizvode nije se sastao da glasa o tome da li će preporučiti proširenje na decu od 12 do 15 godina, ali savetodavni komitet za prakse imunizacije američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti treba da se sastane u sredu kako bi savetovao da li da preporuči upotrebu vakcine u ovoj starosnoj grupi.

Očekuje se da će vakcinacije za decu od 12 do 15 godina početi tek nakon te preporuke.

Administracija Bajdena saopštila je da će se brzo mobilisati na spremne vakcine za uzrast od 12 do 15 godina putem saveznog apotekarskog programa, pedijatara i porodičnih lekara. Proširivanjem ovlašćenja za osobe od 12 do 15 godina otvara se vakcinacija protiv Covid-19 za još pet odsto američke populacije, skoro 17 miliona ljudi više. Prošireno odobrenje znači da 85 odsto američke populacije ispunjava uslove za primanje vakcine Covid-19.

Fajzer je prošle nedelje rekao da očekuje da će u septembru predati na hitno odobrenje za svoju vakcinu protiv Covid-19 za decu uzrasta od 2 do 11 godina. Studija bezbednosti i efikasnosti vakcine kod dece uzrasta od 6 meseci do 11 godina je u toku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA