≫ 

3 najčešća simptoma infekcije koronom koji mogu da traju mesecima: Žene su posebno ugrožene

Rezultati francuske studije

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

Oko 60 odsto pacijenata koji su imali kovid-19 pola godine posle izlečenja ima najmanje jedan simptom – umor, bol ili otežano disanje, pokazali su rezultati francuske studije objavljene u časopisu Clinical Microbiology.

Tri ili više simptoma javlja se kod četvrtine od njih, a zdravstveno stanje 2 od 60 odsto pacijenata koji se žale na simptome dugog kovida iziskuje novo lečenje, zaključeno je u studiji u kojoj je učestvovalo 1.137 pacijenata.

Značajan umor, respiratorni poremećaj i bolovi u mišićima i zglobovima su među najčešćim trajnim kliničkim simptomima koji se javljaju tri, odnosno šest meseci posle hospitalizacije zbog kovida-19.

Istraživači su primetili vezu između početne težine bolesti i dugotrajnog trajanja simptoma. Tako je prisustvo najmanje tri simptoma šest meseci posle infekcije češće kod onih kod koji su zbog kovida-19 završili na intenzivnoj nezi nego kod onih koji su bili na bolničkom odeljenju ili kod onih koji su imali najviše simptoma infekcije.

Studija je, takođe, pokazala da iako muškarci imaju veći rizik da postanu ozbiljno bolesni, čini se da su žene u većem riziku od razvoja upornih simptoma kada infekcija prođe.

Istraživači su zaključili da simptomi dugog kovida ponekad imaju šire ekonomske i socijalne posledice. Tako se među pacijentima koji su prijavili simptome posle šest meseci čak jedna trećina njih nije vratila na posao.

Perzistentni simptomi posle infekcije virusom SARS-CoV-2 javljaju se u jednom od 10 simptomatskih slučajeva kovida-19, uključujući one koji nisu lečeni i imaju blagi do umereni oblik bolesti.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA