Porodila se dok je bila u komi zbog korone, rekli su joj da se neće probuditi: Onda se desilo čudo

Kada je Marijam Ahmad došla u bolnicu posle pozitivnog testa na koronu, nije očekivala da će se poroditi, pošto je tek bila u 29. nedelji trudnoće

  • 0
Beba Ilustracija; Foto: Pixabay.com

Nesvakidašnja priča sa srećnim krajem dogdila se u Velsu, u Velikoj Britaniji.

Žena koja je bila u komi i koja je bila inficirana korona virusom, porodila se i na svet donela devojčicu.  Da čudo bude još veće, pored najgorih prognoza lekara, mama se sutradan probudila iz kome.

Kada je Marijam Ahmad u januaru ušla u bolnicu u Velsu nakon pozitivnog testa na koronu, nije očekivala da će se odmah poroditi, pošto je tek bila u 29. nedelji trudnoće.

Ali Marijamino stanje se ubrzo pogoršalo i ova 27-godišnja žena koja boluje od astme, našla se u zastrašujućoj situaciji.

- Nisam mogla da dišem, gušila sam se i bila sam na kiseoniku. Drugi su brinuli o meni. Bila sam toliko slaba da nisam mogla da se pomerim - otkriva ona za BBC.

Njen lekar je zbog pogoršanog stanja počeo da govori o carskom rezu, ali je u početku bio ubeđen da će hiruški zahvat moći da izvede tako što će porodilja biti svesna.

Međutim, situacija sa njenim zdravljem se sve više komplikovala i lekari su rekli da su joj šanse da preživi vrlo male. Odlučili su da bi Marijam, ipak, trebalo uvesti u stanje kome.

Ono što je njenom mužu, kome su lekari saopštili loše vesti, dalo bar malo nade u toj nesreći, jeste da bi beba mogla da bude dovoljno jaka i da izdrži porođaj.

Kako kaže ova mlada žena, bilo je strašno kada joj je doktor rekao da "može da se desi da se ne vrati" , odnosno da se ne probudi iz kome.

Porođaj u komi

- Sve se dogodilo brzo. Kao da je trajalo svega pet minuta; rekli su mi da moram na respirator, da će mi uraditi carski rez, ali da se možda neću probuditi - priča Marijam.

Pozvala je roditelje, a doktor je pozvao njenog supruga, koji je bio kod kuće sa njihovim jednogodišnjim sinom Jusufom.

- Pozdravljala sam se najdražima, kao da ih nikada više neću videti i zagrliti. Nisam imala snage da razgovaram sa suprugom i sinom. Pre toga nikada nisam ostavljala sina, čak ni na jednu noć. Plakala sam, bila sam usamljena i uplašena - rekla je.

Marijamina beba rođena je carskim rezom 18. januara i bila je teška kilogram i 170 grama.

Na iznenađenje lekara, Marijam se sutradan popodne probudila iz kome.

- Nisam znala šta se dogodilo. Probudila sam se i shvatila da nemam trudnički stomak, znači dok sam bila u komi, porodila sam se. Kao da me više ništa nije bolelo. U sledećem momentu sam se uspaničila šta je sa mojom bebom - priča svoje iskustvo Marijam.

Medicinsko osoblje je obavestilo kako je beba i napravili su joj nekoliko fotografija da je vidi, pošto je narednih sedam dana bilo potrebno da se i mama i beba zdravstveno stabilizuju i oporave, pa ih nisu spajali.

Beba, inkubator Foto: Pixabay

Kada je konačno videla svoju devojčicu, Marijam kaže da je to bio neveretovatan osećaj.

- Desilo se čudo! Lekari su mi predočili komplikacije s kojima moja beba može da bude suočena zbog prevremenog rođenja. Međutim, ona nije imala ništa od toga. Bila je zdrava. Muž i ja smo odlučili da se zove Khadija, a to po islamskoj veri znači “jaka, nezavisna žena”. Našoj devojčici priličilo je samo takvo ime, jer se izborila - piča Marijam.

Priseća se kako je bebica izgledala nežno i krhko u inkubatoru prvih dana, ali da je osećala majčinskim instiktom da je veliki borac.

- Beba je u bolnici ostala osam nedelja i kući došla kao napredna devojčica od četiri kilograma. Sada je zdrava, divna beba, a mi uživamo sa njom - rekla je Marijam.

Mama priznaje da je život sa novorođenčetom i šesnaestomesečnim dečakom dinamičan i pun obaveza, zbog čega nije ni imala puno vremena da razmišlja o tome što joj se dogodilo.

- Zahvalna sam što smo nas dve posle svega žive. To je bilo traumatično iskustvo koje me naučilo da budem još zahvalnija za sitnice - zaključila je ova hrabra mama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA