EMA: Fajzerova vakcina za decu od 12 godina već krajem maja

Iz Evropske agencije za lekove poručuju da je odluka na državama članicama EU kada će započeti sa davanjem vakcine starosnoj grupi od 12 do 15 godina

  • 0
Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Vakcina "Fajzer/Bajontek" protiv korona virusa bi potencijalno mogla da dobije evropsko odobrenje za upotrebu kod dece od 12 godina već krajem meseca, izjavila je danas izvršna direktorka Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk, prenosi Tanjug.

- Trenutno je cilj da odobrenje bude u jednom trenutku u junu. Nastojimo da utvrdimo da li to možemo ubrzati već ka kraju maja - izjavila je Kuk u intervjuu za nemački list "Handelsblat".

- Obećani su nam podaci iz revizije koju je obavila Kanada u narednih nekoliko nedelja, i to bi moglo ubrzati našu reviziju - izjavila je ona, dodajući da je odluka na državama članicama EU kada će započeti sa davanjem vakcine starosnoj grupi od 12 do 15 godina nakon dozvole EMA.

Ta agencija je 3. maja započela sa procenom upotrebe vakcine "Comirnaty", proizvođača "Fajzer/Bajontek", u starosnoj grupi od 12 do 15 godina, navodeći tada da rezultate svoje revizije očekuje u junu, piše Rojters.

Američki regulatori odobrili su juče tu vakcinu za 12-godišnjake. Ranije je bila odobrena za korišćenje kod 16-godišnjaka i starijih u SAD i u Evropi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA