Italijani otkrili koliko dugo traju antitela posle preležanog kovida-19: Rezultati su iznenađujući

Pored antitela, značajnu ulogu u borbi protiv nove infekcije korona virusom imaju i T-ćelije

  • 9
Antitela, laboratorija, koronavirus Ilustracija; Korona virus / Foto: Tanjug/AP

Antitela koja mogu da neutrališu novi napad korona virusa ostaju u krvi najmanje 8 meseci posle infekcije, bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta i prisustvo osnovnih bolesti, pokazali su podaci studije rađene u Italiji.

Studija je sprovedena u bolnici San Rafaele u Milanu u saradnji sa stručnjacima Višeg instituta za zdravlje, telom koje savetuje Vladu Italije.

- Iako se prisustvo antitela vremenom smanjivalo, pokazalo se da ona uporno opstaju u organizmu; 8 meseci posle dijagnoze, samo 3 pacijenta od 162 više nije imalo antitela – navedeno je u saopštenju bolnice i instituta.

Takođe, 29 pacijenata koji su učestvovali u studiji je preminulo, ali autori studije na navode razlog smrti.

Ono na čemu, međutim, insistiraju, je da je rano prisustvo antitela važno za uspešan tretman infekcije; oni koji ne uspeju da ih proizvedu u prvih 15 dana posle infekcije verovatnije će razviti teži oblik kovida-19.

U studiji je učestvovalo 162 pacijenta koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2. Među njima su prednjačili muškarci (67 odsto) stari 63 godine koji su zatražili lekarsku pomoć u hitnoj službi bolnice tokom prvog talasa pandemije u Italiji. Prvi uzorci krvi uzeti su od njih u martu i aprilu 2020, a poslednji u novembru 2020.

Od 162 pacijenta koji su učestvovali u studiji, njih 57 odsto je imalo osnovnu bolest u vreme postavljanja dijagnoze kovida-19. Najčešći su bili hipertenzija (44 odsto) i dijabetes (24 odsto).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tole

    12. maj 2021 | 15:43

    A virus jos niko nije izolovao 😂😂😂cirkus

  • Ekola

    12. maj 2021 | 17:03

    Sta su nasi otkrili? Valjda nesto bar da nas obraduju umesto sto citamo sta drugi rade na Nauci i virusu

  • DRagutin

    12. maj 2021 | 18:43

    Znači ja sam miran do Avgusta 😊 !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA