≫ 

Grickalice su neprijatelj zdravlja i vitke linije: Zamenite ih ovim zdravim i korisnim namirnicama

Stručnjaci tvrde da grickalice ne moraju nužno da budu loše, ako između obroka jedemo pametno, a to znači da za grickanje koristimo zdrave namirnice

  • 0
Devojka, hrana, slatko Foto: Pixabay

Grickalice su odavno poznate kao neprijatelj dobrog zdravlja i vitke linije.

Ali ne postoji skoro niko ko se ovom poroku nije bar nekada odao, a ima i onih koji ne mogu da zamisle da nešto ne prezalogaje između glavnih obroka.

Mnogi ljudi smatraju da im je razmak između ručka i večere od nekoliko sati predugačak, pa posežu za grickalicama. Prema nekim istraživanjima, 40 odsto ljudi u poslednjih godinu dana grickalo je više nego ikada.

Obično se za međuobroke bira nešto iz kesice - čips , smoki, štapići ili neki slatkiš.

Neretko smo skloni da mislimo da je to loša navika koje se teško oslobađamo. Stručnjaci, međutim, tvrde da grickalice ne moraju nužno da budu loše ako između obroka jedemo pametno.

- Tokom pandemije ljudi su bili lošije raspoloženi nego inače; bili su tužni, usamljeni, besni ili frustrirani, a to je delovalo kao podstrek da češće posežemo za grickalicama - objašnjava psiholog Rut Kudži.

Kako je navela, za grickalicama posežemo mnogo češće iz dosade nego iz stvarnog osećaja gladi.

Nutricionistica Klarisa Ler upozorava da poriv da pojedemo nešto kalorično i puno šećera nije dugotrajno rešenje ljudske potrebe za nečim što će ih "podići".

Umesto toga, mnoštvo omiljenih poslastica samo uzrokuje nagli porast nivoa šećera u krvi.

foto Freepik.com foto Freepik.com

- Rezultat su usporene kognitivne funkcije i poremećaj pažnje i pamćenja - ističe nutricionista.

Ako je keksić sa šoljom kafe ono za čim žudite, možete da se kladite da ćete se kasnije osećati gore nego što ste se osećali pre nego što ste kafu i keks uneli u sebe.

Kolači i poslastice su upravo i samo to - poslastice. Uz malo samodiscipline, nije im teško odeoleti. Prekidanje navika nikada nije lako, ali nije ni nemoguće.

- Važno je da shvatite da vaš mozak tera na grickanje kako bi se oslobodio stresa ili zbog užitka - kaže Rut.

Ona objašnjava da kada posegnete za nečim slatkim ili slanim, nagrađujete se naletom dopamina - hormona koji signalizira da je događaj bio pozitivan.

- Kad stojite ispred frižidera ili kuhinjskog ormarića, pokušajte da izbrojite do pet, jer ta aktivnost ljudima pomaže da počnu racionalno da razmišljaju - objašnja Rut.

Ona dodaje da je to dobar početak vežbe da menjamo navike kada su grickalice u pitanju.

Korisne grickalice

Nutricionista Roni Bajkal ističe da je grickanje, ako je svesno, ujedno i korisno. Ali to podrazumeva da ne jedete slatkiše, čips i razne loše grickalice.

Dijeta, devojka, salata, hrana Foto: Pixabay

- Potrebno je da brinete o svom stomaku i crevima. Više od 90 odsto serotoninskih receptora smešteno je u crevima, pa veza creva i mozga igra značajnu ulogu u zdravlju - kaže ona.

Bajkal ističe da postoje poželjne i zdrave grickalice kao što su orasi, crna čokolada sa 70 odsto kakaa, šargarepa, suncokretove semenke, avokado, pečena leblebija, ljuti indijski orasi, jabuke, kao i pečeni bademi.

Ovo su, kako smatraju nutricionisti, grickalice koje će prijati vašem stomaku, mozgu, a i vašoj vitkoj liniji, a koje će vas zasititi bolje nego nezdravi čips ili neki slatkiš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA