Antibiotik i vakcina: Prof. Krstić otkriva koliko bi trebalo da čekate na imunizaciju posle terapije

Ukoliko ste na terapiji antibioticima, odlazak na vakcinaciju bi valjalo odložiti

  • 1
Lekovi

Foto: Pixabay.com

Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji je u jeku, ali i dalje postoje mnoge nepoznanice po pitanju specifičnih zdravstvenih stanja i pravog tajminga za imunizaciju. Jedna od najčešćih dilema je koliko vremena je neophodno da prođe između terapije antibioticima i odlaska na vakcinaciju.

- Antibiotici se, između ostalog, uzimaju zato što je imuni sistem oslabio – kaže prof. dr Miodrag Krstić, predsednik Udruženja gastroenterologa Srbije.

- Potrebno je neko vreme da se ljudi vrate u normalu posle uzimanja antibiotika, dakle jedno mesec dana bi trebalo da bude razumna granica.

Sve je više onih koji pre odlaska na imunizaciju preventivno uzimaju probiotike, uvereni da će tako podstaći jačanje imuniteta i stvaranje veće količine antitela.

Iako stručnjaci stalno govore da antitela nisu jedina zaštita organizma od korona virusa, te da u tom procesu značajnu ulogu imaju i T-ćelije, potrošnja probiotika je poslednjih meseci u Srbiji porasla. Profesor Krstić deli iskustva svetskih stručnjaka po pitanju veze između probiotika i vakcine protiv korone:

- Za sada ne postoje konzistenti svetski stavovi da li probiotici dižu efikasnost vakcine ili ne dižu. U rutinskim preporukama se ne preporučuje da se probiotici uzimaju pre vakcinacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA