Inovativni lekovi protiv korone stigli u srpske bolnice: Evo kako deluju i ko može da ih dobije

Rezultati kliničkog ispitivanja u trećoj fazi pokazala su da koktel antitelima smanjuje rizik od teške kliničke slike i smrti za 70 procenata

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Od danas su u svim kliničkim, kliničko-bolničkim centrima i opštim bolnicama dostupna dva najnovija leka Bamlanivimab i Regeneron iz grupe neutrališućih monoklonskih antitela za lečenje korona virusa, navodi RFZO u saopštenju.

Ovi se lekovi primenjuju u prvih deset dana od pojave simptoma i predstavljaju još jednu šansu da se infekcija zaustavi u ranoj fazi bolesti.

Inače, lek Bamlanivimab stigao je u Srbiju krajem marta, dok je Regeneron stigao krajem aprila, čime je Srbija postala jedna od retkih zemalja koja je nabavila oba leka.

bamlanivimab lek Foto: Tanjug/AP/Eli Lilly

Regeneron, odnosno kombinovani koktel antitela, nazvan REGN-COV2 sadrži antitela kazirivimab i imdevimab, odobren je 21. novembra 2020. godine od strane Američke agencije za hranu i lekove za hitnu upotrebu za blagu do umereno tešku kliničku sliku izazvanu zaražavanjem korona virusom.

Monoklonska antitela su laboratorijske verzije prirodne odbrane tela u borbi protiv infekcija. Dva antitela su dizajnirana da se "zakače" na spajk protein korona virusa na dva različita mesta, sprečavajući ga da uđe u ćelije tela.

Rezultati kliničkog ispitivanja u trećoj fazi pokazala su da koktel antitelima smanjuje rizik od teške kliničke slike i smrti za 70 procenata, istovremeno smanjujući simptome na trajanje simptoma na četiri dana. Kako stručnjaci kažu, lek je vrlo efikasan ali samo ako se primenjuje u vrlo ranoj fazi infekcije.

- Lek je namenjen pacijentima koji imaju lake do srednje simptome bolesti, a u riziku su da razviju tešku kliničku sliku, dakle pacijentima koji imaju dijabetes, hipertenziju, kardiovaskularne bolesti i gojaznim pacijentima. Daje se pozitivnim pacijenitma, ali isključivo u prvih 10 dana od pojave simptoma, nakon toga on nema efikasnost - objasnila je direktorka RFZO Sanja Škodrić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lijiljana

    17. maj 2021 | 21:21

    Bravo za Vučica!svi predsjednici na Balkanu trebali bi da se ugledaju na njega.sve čini da pomogne gradjanima i posvecen je napretku Srbije u borbi sa svim aktuelnim izazovima!poput nekog superheroja!Bog da ga podrži!svaka čast💙👏🌻🍀🥇

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA