Kako telo reaguje na nedostatak vitamina: Crvenilo i opadanje kose može se zaustaviti ishranom

Grčevi u nogama, perut i ispucala kosa samo su neki od pokazatelja da organizmu nedostaju određeni vitamini i minerali

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

Kako biste se uverili da se zdravo hranite i unosite dovoljno korisnih namirnica u svoj organizam, redovno "slušajte" svoje telo. Ako primetite određene promene na koži, vaše telo zapravo pokušava da vam "kaže" da organizmu nedostaju pojedini vitamini ili minerali. 

Ovo su promene na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Pucanje kože na usnama

 

Ovo je znak da vam najverovatnije nedostaju gvožđe, cink i B vitamini, poput vitamina B3, B2 i B12. Ovo je uobičajeno kod vegetarijanaca, jer zbog načina ishrane ne unose dovoljno hranljivih namirnica.

Ukoliko imate ovaj problem, jedite više blitve, kikirikija, mahunarki, lososa, tune i jaja. Apsorpcija gvožđa pojačana je vitaminom C, koji takođe pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinujte ove namirnice sa povrćem poput crvene paprike, kelja i karfiola.

Koža, lice, nega

Shutterstock

Crveni osip i gubitak kose

 

Crveni osip na licu, a povremeno i na drugim mestima, kao i gubitak kose, često su simptomi nedostatka vitamina B7, poznatijeg kao vitamin za kosu, kao i vitamina A, vitamina C i cinka.

Jedite više kuvanih jaja, avokada, soje, oraha, malina i banana. Redovno konzumiranje ovih namirnica će učiniti vašu kožu besprekornom, a kosa će dobiti na jačini i sjaju.

Promene na koži

 

Crvene ili bele promene na koži slične aknama, obično na licu, rukama i bedrima, obično su izazvane nedostatkom vitamina A i D, i verovatno vam nedostaju esencijalne masne kiseline.

Potreban vam je veći unos lososa i sardina, orašastih plodova kao što su orasi i bademi, i semenki kao što su lan i konoplja.

Za vitamin A, jedite više zelenog povrća poput šargarepe, batata i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji telo koristi kako bi dobilo potreban vitamin.  Samo 10 minuta na suncu svaki dan pomoći će vam da unesete potrebnu dozu D vitamina.

Pore koža lice

Foto: Shutterstock

Trnjenje i peckanje ruku i stopala

 

Ukoliko često osećate trnjenje i peckanje u rukama, nogama ili bilo gde u telu, nedostaje vam vitamin B. Ovaj nedostatak je usko povezan s perifernim nervnim sistemom.

Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Dobri izvori vitamina B grupe su spanać, špargle, cvekla, pasulj i jaja.

Grčevi u mišićima

 

Najčešći uzrok grčeva u mišićima je nedostatak magnezijuma i kalcijuma. Ukoliko redovno vežbate ili vam je posao da stojite na nogama, gubite dosta hranljivih materija, zbog kojih nastaju grčevi u mišićima.

Unosite više banana, badema, lešnika, tikvica, trešanja, jabuka, grejpfruta, povrća tamnih listova, kao što su kelj i spanać.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA