Glumica iz "Porodice Soprano" pola života bori se protiv multipla skleroze: "Nada uvek postoji"

Ova autoimuna bolest pogađa osobe starosne dobi između 20. i 50. godine, a od nje češće boluju žene

  • 0
Jamie-Lynn Sigler Foto: Shutterstock

- Imala sam osećaj peckanja i težine u nogama. Događalo mi se da ne mogu da stojim, ni da hodam. Saznanje da bolujem od multipla skleroze bio je potpuni šok za mene - kaže glumica Džejmi Lin Sigler, zvezda serije  "Porodica Soprano".

Ona je za britanske medije ispričala da joj je autoimuna bolest dijagnostikovana kada je imala 20 godina, kao i da je dijagnozu krila i od kolega i od javnosti.

- Bilo mi je teško da verujem da se to baš meni dešava. Prvih godina uopšte nisam imala simptome, a onda sam shvatila da moram da mislim o svakom koraku koji napravim, svakom pokretu. Ova opaka bolest promenila mi je život - otkrila je Džejmi i dodala da dugo nije bila spremna da priča o tome.

Džejmi danas ima 40 godina i polovinu života živi sa multipla sklerozom.

- Ne mogu dugo da hodam bez odmora. Ne mogu da potrčim. Za mene nema uloga superheroja,  ni svih onih uloga koje mogu da igraju moje koleginice koje nemaju moj problem - kaže ona i dodaje da je za nju da se popne uz stepenice prava avantura u koju se tek povremeno upusti, vodeći računa o svakom koraku.

Dodaje da je svesna svoje bolesti, ali da je teško prihvatiti da će sa multipla sklerozom živeti zauvek.

- Svesna sam da za MS nema leka, ali nema ni predaje. Nada uvek postoji. Ova bolest se uspešno drži pod kontrolom. Uzimam tablete Tecfidera dva puta dnevno, koje održavaju moju bolest stabilnom tokom poslednjih šest godina. Uz to, po potrebi primam infuziju i injekcije - kaže ova glumica.

Pre par godina popularna glumica udala za svog dugodišnjeg verenika, bejzbol igrača Kjuter Dikstra koji joj je velika podrška u borbi protiv ove opake bolesti.

- Ako joj dopustite, multipla skleroza može da zavlada vašim životom i da vas učini potpuno nemoćnim. Potrebno je da budete borbeni i uporni, da uzimate terapiju i držite je pod kontrolom, jer tako vi vladate njom - poručila je hrabra Džejmi.

Ona je dodala da joj je u svemu posebna podrška njena porodica.

Sudbinu ove poznate glumice, što se bolesti tiče, deli 9.000 ljudi u Srbiji i 2,8 miliona u celom svetu.

Šta je MS?

Multipla skleroza (MS) je autoimuna bolest kod koje imuni sistem prepoznaje delove centralnog nervnog sistema koji imaju omotač oko nerava, mijelinski omotač, kao strane organizme.

Tako se stvaraju antitela protiv sopstvenog centralnog nervnog sistema, čime se oštećuje mijelinski omotač i dolazi do neuroloških ispada.

CT scan, snimak rengenski glave, mozak, bolest, dijagnoza, dijagnostika, Multiple sclerosis, Multipla skleroza, Foto: Shutterstock

MS najčešće nastaje kod mlađih osoba između 20. i 50. godine života, i to kod češće žena, a veoma retko se može otkriti i kod dece.

Postoje četiri tipa multiple skleroze, od kojih se neki karakterišu fazama pogoršavanja i stabilizacije, a drugi mogu biti agresivni i brzo dovesti do pojave invalidnosti.

Tačan uzrok multipla skleroze i dalje nije jasan, ali se zna da faktori kao što su povišen pritisak, gojaznost i drugi nemaju uticaja na nastanak multiple skleroze.

Ono što se zna zasigurno to je da zdrav stil života uz dovoljno sna, redovnu i zdravu ishranu i fizičku aktivnost smanjuju rizik za nastanak ne samo multipla skleroze, već i drugih bolesti.

Najčešći simptomi

Kao najčešći simptomi javljaju se gubitak vida, "duple slike", utrnulost, slabost, vrtoglavica, ali i paraliza, spazam mišića, tremor…

Kao pokazatelji ove bolesti mogu da se jave i nevoljni pokreti i kontrakcije mišića, kao i gubitak koordinacije pokreta i ispresecan govor.

U prvim godinama, dok je bolest na početku, simptomi su uglavnom blaži, pa se tek posle nekoliko godina uspostavlja dijagnoza MS.

Bolest uglavnom dolazi tiho, ali napreduje vrlo brzo.

Kod dijagnostikovanja bolesti rade se analiza krvi, lumbalna punkcija, kao i analiza likvora, CT skener i magnetna rezonanca mozga.

Kao najveći rizik za dobijanje ove bolesti lekari navode genetski faktor.

U terapiji za lečenje multipla skleroze koriste se kortikosteroidi, interferoni, monoklonska antitela i citostatici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA