≫ 

8 zdravih namirnica koje daju osećaj sitosti: Uz njih se manje jede i lakše mršavi

Ova hrana suzbija apetit

  • 0
Dostava hrane je biznis koji je uznapredovao rapidno Foto: Shutterstock

Nutricionisti kažu da postoje neke zdrave namirnice koje će učiniti da sitost traje duže, tako da nećete imati potrebu da svaki čas trčite do frižidera.

Kako navode, postoji 8 zdravih  namirnica, koje, ako konzumirate, nećete biti brzo gladni.

1. Ljuti začini

Najnovija istraživanja pokazuju da ljuti začini pomažu u smanjenju apetita. Oni koji svom jelu dodaju malo čilija brže će osetiti sitost.

2. Jabuka

Pojedete li jabuku pola sata pre ručka, manje ćete jesti zato što će vas ova voćka napuniti vodom i vlaknima.

3. Supa

Ljudi koji su za ručak najpre jeli supu, smanjili su ukupni unos kalorija od obroka za 20 odsto. Supe su obično niskokalorične i ukusne, a budući da zauzimaju dosta mesta u stomaku, nećete osećati potrebu za mnogo hrane.

4. Jaja

Proteini iz jaja daju osećaj sitosti koj može da potraje nekoliko sati. Istraživanja su pokazala da klasičan doručak koji se sastoji od jaja i slanine najduže održava sitost i smanjuje napade gladi. Posle takvog doručka, tvrde nutricionisti, za ručak i večeru ćemo jesti manje, jer će apetit biti pod kontrolom.

jaja doručak, voće Foto: Pixabay

5. Tamna čokolada

Zasitnija je i zato možemo da je pojedemo manje nego mlečne čokolade. Kada osetite potrebu za slatkišima, uzmite red ili dva crne čokolade, savetuju nutricionisti. Pored toga što je pomalo gorka, pa je ne možete pojesti puno, crna čokolada će blagotvorno delovati na krvni pritisak, a ujedno će i štititi srce i mozak.

6. Surutka

Smatra se jednim od najzasitnijih proteina, a oni koji su je pili kažu da su jeli 18 odsto manje narednih par sati u odnosu na ostale namirnice. Možete je dodati u smuti s voćem, pa će biti ukusnija.

7. Orasi

Oni su prirodno rešenje da zaustave glad zbog zasićenih masnih kiselina, proteina i vlakana. Uz orahe ćete duže osećati sitost, a ako ih jedete s voćem i ovsenomk kašom regulisaćete šećer, zbog čega nećete imati potrebu za slatkišima.

8. Ovsena kaša

Ovsena kaša najduže daje osećaj sitosti, pokazala su dosadašnja istraživanja. Bogata je vlaknima, proteinom i beta glukanom. Osim toga, posle nje ćete osećati manju želju za hranom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA