Sve o preparatu za Alchajmerovu bolest: Kome je namenjen, kako se uzima i koliko košta?

Testiran je na pacijentima u ranoj fazi bolesti, pre nego što je ona uticala na njihovu sposobnost da sami brinu o sebi, ali nije ispitivan na ljudima kod kojih je bolest uznapredovala

  • 0
biogen aduhelm lek za alchajmera demencija

Foto-kolaž: Tanjug/AP, Shutterstock

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je preparat "Aducanumab" kompanije Biogen Ink kao prvi tretman za rešavanje osnovnog uzroka Alchajmerove bolestiuprkos kontroverzama u vezi sa različitim rezultatima kliničkih ispitivanja preparata.

Preparat pod nazivom "Aduhelm", koga naučnici nazivaju "Aducanumab", osmišljen je tako da usporava napredovanje degenerativne bolesti mozga.

FDA je odobrila "Aduhelm" za lečenje Alchajmerove bolesti, ali u odluci nije navela za koju tačno populaciju bolesnika.

Preparat je testiran na pacijentima u ranoj fazi bolesti, pre nego što je ona uticala na njihovu sposobnost da sami brinu o sebi. Nije ispitivan na ljudima kod kojih je bolest uznapredovala do umerene demencije, faze u kojoj više ne mogu da brinu o sebi, niti da se samostalno hrane.

Američka osiguravajuća agencija "Cigna Corp" najavila je da će pokriti troškove "Aducanumaba" samo za pacijente koji odgovaraju testiranoj grupi, a ne za sve za uznapredovalom bolešću.

Biogen procenjuje da je oko 1,5 miliona Amerikanaca pogodno za lečenje ovim preparatom.

Biogen, Aduhelm lek za Alchajmera

Foto: Tanjug/AP

Alchajmerova bolest se definiše kao demencija od najmanje 60 odsto, što uključuje gubitak pamćenja, sposobnost razmišljanja i uopštene sposobnosti za svakodnevno funkcionisanje.

Pacijenti koji budu dobili ovaj preparat verovatno će morati da obave sve kognitivne testove i dobiju potvrdu da je uzrok njihove demencije upravo Alchajmerova bolest, i to tako da im se obavi lumbalna punkcija, kako bi bila ispitana tečnost koja okružuje kičmenu moždinu ili sken mozga, da bi bila potvrđena prisutnost amiloida (naslaga) na mozgu.

Kako deluje "Aducanumab"?

 

"Aducaumab" zapravo "napada" beta amiloid, protein koji izgrađuje lepljive naslage na mozgu obolelih od Alchajmera. Veruje se da amiloid počinje da se stvara godinama pre pojave znakova gubitka pamćenja, pa je prednost preparata što atakuje na bolest u ranoj fazi.

Biogen, Aduhelm lek za Alchajmera

Foto: Tanjug/AP

"Aduhelm" je osmišljen tako da usporava napredovanje bolesti, omogućavajući pacijentima da što duže ostanu samostalni. Ovaj preparat ne može da izleči obolelog od Alchajmera.

Kako se uzima preparat?

 

"Aduhelm" se primenjuje kao mesečna intravenozna infuzija.

Većina pacijenata moraće da ga prima u bolnici, a prepisivaće ga lekari, specijalisti za Alchajmerovu bolest.

Da li ima nuspojava?

 

Ukratko rečeno, da. U kliničkim ispitivanjima kod nekih pacijenata koji su dobili najviše doze došlo je do oticanja mozga. Najveći rizik bio je kod obolelih sa genetskom predispozicijom za Alchajmerovu bolest.

Koliko košta?

 

Biogen je objavio da će preparat u SAD-u godišnje koštati 56.000 dolara, odnosno 45.965 evra, prenosi Hina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA