≫ 

Nova studija otkriva: Deca vegani znatno niža i slabija, ali ima i jedna pozitivna stvar

U studiji, objavljenoj u američkom časopisu za kliničku ishranu, ističe se da potpuno izbacivanje mesa i mlečnih proizvoda iz ishrane, kod dece dovodi do manjka vitamina B12 i vitamina D

  • 1
Dete vegan Foto: Pixabay

Deca koja se hrane veganskim načinom su dosta niža i slabija od ostale dece, pokazala je nova studija.

Mnogi veganstvo vide kao zdrav način života, ali ova studija ukazuje na to da bi ovakav način ishrane mogao da utiče na razvoj dece.

Broj dece koja se odgajaju prema veganskom načinu života, raste iz godine u godinu. Tačnije, broj je učetvorostručen u poslednje četiri godine, a trenutno se 600.000 dece odgaja tako da u svojoj ishrani nemaju meso.

Institut za dečje zdravlje "Great Ormond" pri Univerzitetu u Londonu istakao je rizike veganskog načina ishrane kod dece. Studija, u kojoj je učestvovalo 187 dece u Poljskoj, od pet do deset godina, osmišljena je tako da isprati kako na decu utiču različiti vidovi ishrane.

Prikupljeni su podaci o rastu, građi, kardiovaskularnim rizicima i statusu mikronutrijenata.

U studiji, objavljenoj u američkom časopisu za kliničku ishranu, istaknuto je da potpuno izbacivanje mesa i mlečnih proizvoda iz ishrane kod dece dovodi do manjka vitamina B12 i vitamina D.

Voće, povrće Foto: Pixabay

Ovi vitamini dovode do smanjivanja rizika za dugoročne zdravstvene posledice koje bi veganski način ishrane mogao da izazove. Uticaj veganske ishrane na decu utiče tako da su ona u proseku niža za tri centimetra, imaju slabije kosti i imaju veći rizik od oboljevanja od osteoporoze kasnije u životu.

Komentarišući ovo istraživanje, vođa studije profesor Džonatan Vels rekao je da ljude sve više privlače načini ishrane zasnovani na biljnoj bazi i da ih istraživači podržavaju u ovome, budući da je to, kako kažu, prepoznato kao ključna stvar za sprečavanje naglih klimatskih promena.

Ipak, profesor je naglasio da je bitno uzeti u obzir i uticaj raznih dijeta na naše zdravlje.

- Sve do sada istraživanje uticaja posebnih načina ishrane na zdravlje dece, bila su ograničena samo na procene visine i težine i sprovedena su kod samo kod dece vegetarijanaca. Naša studija pruža značajan uvid u to kako na zdravlje dece utiče i vegetarijanski i veganski način ishrane - istakao je profesor Vels.

Koautor studije profesorka Meri Fjutrel kaže da je dokazano da deca vegani imaju manju gustinu kostiju, čak i ako se u obzir uzme da imaju manje kilograma i manju veličinu kostiju.

beba, dete, hrana, obrok Pixabay.com

To znači da u adolescenciju, doba kada je potreba za specifičnim sastojcima za kvalitet kostiju veća, mogu ući sa deficitom istih.

Ako je takav nedostatak uzrokovan nekom dijetom ili načinom ishrane do adolescencije, to bi moglo da poveća rizik od brojnih bolesti kostiju u kasnijem životnom dobu.

Ipak, nije sve toliko loše po zdravlje dece vegana. Kod 25 odsto procenata učesnika u stidiji, zabeležen je niži nivo lošeg holesterola.

Koautorka studije Malgoraka Dezmond rekla je da su deca vegani imala bolje kardiovaskularno zdravlje i nižu telesnu masnoću.

Zanimljivo je da je studija takođe otkrila da je utvrđeno da deca vegetarijanci imaju lošije kardiovaskularno zdravlje od dece vegana. Ovaj trend je kod dece vegetarijanaca povezan sa unošenjem više prerađene hrane i slatkiša, u poređenju sa decom veganima.

Studija sugeriše roditeljima da se više informišu o uticaju različitih načina ishrane na zdravlje dece i da im obezbede ishranu koja će zadovoljiti sve njihove potrebe, prenosi Unilad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мики

    9. jun 2021 | 10:58

    Одакле вам то? деца која користе у исхрани више поврћа и воћа су далеко здравија и јача,мање се замарају,имају бржи и бољи метаболизам,доста више са лажима!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA