≫ 

Ukusne, sočne i zdrave: 5 razloga zbog kojih bi svakog dana trebalo da pojedete šaku trešanja

Trešnje su oduvek smatrane najboljim voćem za pročišćavanje organizma, jer "usisavaju" nagomilane toksine

  • 1
Trešnje, voće Foto: Pixabay

Na radost mnogih kojima su trešnje omiljene, sezona ovog voća je počela. Pored toga što su neodoljivo slatke, ukusne i osvežavajuće, trešnje su izuzetno dobre za naš organizam. Bogate su kalijumom, pa dobro deluju na eliminisanje viška tečnosti iz organizma.

Trešnje sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin. To ih čini moćnim borcima protiv raka, bolesti srca i glavobolje.

Sada, kada je stigla sezona trešanja, teško je pronaći opravdanje da ne pojedete barem nekoliko stotina grama trešanja dnevno.

1. Štite mozak i pomažu u sprečavaju Alchajmerove bolesti

Trešnje sadrže moćne antioksidante koji mogu da zaštite mozak od demencije i Alchajmerove bolesti. Takođe, pozitivno utiču na jačanje memorije, što ih čini savršenom užinom za đake.

2. Odlične su u borbi protiv dijabatesa

Ukoliko imate povećan nivo šećera u krvi, možda vam je teško da pronađete zdravu užinu koja ima nizak glikemijski indeks. Zasladite se ukusnom voćnom salatom od trešanja, borovnica i grožđa, bez griže savesti.

3. Krcate su antioksidantima

Fenoli koji se prirodno pojavljuju u trešnjama pružaju ćelijama zaštitu od oksidativnog stresa. Hidroksinaminske kiseline štite neuronske ćelije od oštećenja, pružajući vitalnu zaštitu mozgu.

trešnje, voće Foto: Pixabay

4. Održavaju zdrav probavni sistem

U svetu brze hrane, gotovo je nemoguće održati sistem za varenje zdravim. Mnogi ljudi kažu da im je teško da ne jedu grickalice i slatkiše, a rezultat toga je loše varenje. Srećom, postoji rešenje i za to. Pojedite šaku trešanja svaki dan i pijte dve litre tečnosti. 

5. Pomažu da bolje spavate

Istraživanja su pokazala da trešnje mogu da poboljšaju količinu i kvalitet sna u roku od tri dana. Razlog -  ovo voće sadrži melatonin, hormon koji utiče na bolji san.

Čaša soka od trešanja uveče može da pomogne kod nesanice i u velikoj meri da poveća kvalitet spavanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA