≫ 

Najzdravije letnje osveženje: 3 razloga zašto bi svaki dan trebalo da jedete lubenicu

Lubenica nije samo ukusno voće koje osvežava i hidrira tokom vrelih letnjih dana, nego je i voće puno hranljivih materija

  • 8
Lubenica, povrće

Foto: Pixabay

Ne postoji ništa tokom leta što osvežava kao lubenica. Iako se ponegde mogu naći tokom cele godine, najbolje ih je ipak jesti tokom leta, jer tad imaju najviše hranljivih sastojaka.

Lubenica je osvežavajuće povrće bez masnoća koje sadrži razne vitamine koji neguju telo. Ona sadrži vitamine A i C, minerale kalijum i magnezijum, kao i antioksidante poput karotena i likopena. Sadržaj antioksidanata raste sa zrelošću lubenice.

Evo koje su sve prednosti i blagodeti ovog sočnog povrća:

1. Štiti srce i reguliše pritisak

 

Lubenica je bogat izvor hranjivih materija koje štite srce, poput vitamina C i karotenoidnog fitonutrijenta, likopena, koji im takođe daje karakterističnu crvenkasto-roze boju. Likopen, uz beta-karoten i vitamin A, pruža snažnu antioksidativnu zaštitu od oštećenja na staničnim strukturama uzrokovanim slobodnim radikalima.

Lubenica je dobar izvor magnezijuma i kalijuma, dva minerala za koje je poznato da pomažu uravnoteženju krvnog pritiska, kao i vrlo dobar izvor vitamina B6, koji pomaže u održavanju odgovarajućeg nivoa homocisteina (povišen nivo homocisteina povezana sa uznapredovalom aterosklerozom i preranom smrću).

Lubenica, povrće

Foto: Pixabay

2. Doprinosi mršavljenju

 

Sastoji se od 92 posto vode i idealna je namirnica za regulaciju telesne težine. Da bi se izbegle grickalice između obroka koje doprinose povećanju telesne mase, dobra zamena je grickati komadiće lubenice. Isecite lubenicu na kockice i stavite u frižider, pa uzmite nekoliko komadića kada osetite želju za hranom.

3.  Važna je u borbi protiv upalnih infekcija

 

Lubenica ima potencijal da redukuje hroničnu upalnu infekciju, za koju se sumnja da je jedan od izazivača bolesti kao što su astma, dijabetes, artritis, kardiovaskularne bolesti i određeni tipovi karcinoma. Ovo se povezuje sa već pomenutim visokim sadržajem antioksidanata koji podstiču eliminaciju dejstva štetnih slobodnih radikala.

Sami slobodni radikali inače stvaraju veliku štetu jer se lepe za zidove krvnih sudova i blokiraju ih. Ovaj "začarani krug" mnogo šteti imunom sistemu. Tiroida, srce i pankreas su organi na koje ovakav proces može da ima negativan uticaj.

Jedna čaša soka od lubenice dnevno može da smanji rizik stvaranja bolesti kao što su osteartritis, reumatoidni artritis, astma i karcinom debelog creva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA