≫ 

Kada zapravo možete da zatrudnite: Sve što bi trebalo da znate o plodnim danima

Čak 70 odsto žena ne može da predvidi dan ovulacije, jer nemaju pravilne cikluse

  • 0
Trudnica mobilni telefon

Foto: Shutterstock

Da li ste znali da tokom svakog ciklusa, postoji samo nekoliko dana tokom kojih žena može da ostane trudna?

Čak i ako partneri redovno imaju odnose, i oboje su potpuno zdravi, vremenski okvir je ograničen. Intimni odnosi mogu rezultirati trudnoćom na dan i pet dana pre ovulacije.

Ovulacija  je faza tokom mensturalnog ciklusa u kojoj dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i oslobađanja jajne ćelije. Jajne ćelije napuštaju jajnike i odlaze u infudibilum, gde čekaju oplodnju, pa u jajovode.

Jedno oslobođena jajna ćelija, može biti oplođena samo u naredna 24 časa. Ako nije oplođena, ona puca i izaziva sledeću menstruaciju. Iako jajna ćelija "živi" samo 24 časa, spermatozoidi mogu da prežive u ženskom telu i opolode jajnu ćeliju i pet dana posle odnosa. Tako svaki odnos pet dana od ovulacije može rezultirati začećem.

Dakle, ovaj period se naziva plodnim danima. Međutim, što je odnos bliži ovulaciji, to je veća verovatnoća za začeće.

Šta su plodni dani?

 

Plodni dani počinju otprilike pet dana pre ovulacije i završavaju se jedan dan po oslobađanju jajne ćelije. Pod pretpostavkom da je redovan menstrualni ciklus na 28 dana, ovulacija je 14. dana, što bi značilo da su plodni dani između devetog i četrnaestog dana.

Međutim, velika većina žena nema redovne cikluse od 28 dana, a ovulacija se može dogoditi u bilo kom trenutku tokom ciklusa.

Trudnoća, test za trudnoću

Foto: Freepik.com

I mnogi faktori životnog stila, poput stresa, mogu uticati na datum ovulacije. Zbog toga je određivanje datuma ovulacije presudno za određivanje plodnih dana.

Prepoznavanje plodnih dana

 

Iako pojedine žene mogu imati redovne cikluse i nemaju problema sa određivanjem plodnih dana, za većinu je tačno predviđanje ovulacije često veliki izazov.

U prošlosti su se žene oslanjale na niz različitih metoda i pratile nekoliko različitih pokazatelja vremena  plodnosti. Danas postoje uređaji za praćenje ovulacije, koji mogu precizno da predvide vreme plodnih dana tokom cilklusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA