Naučnici koji istražuju kovid 19 imaju dobre vesti: Imunitet na koronu može da bude dugotrajan?

Istraživači su pokazali kako se imunitet još više može pojačati kod osoba koje su vakcinisane godinu dana nakon odbolovanog koronavirusa

  • 4
Korona virus

Foto: Pixabay

Utvrđivanje trajanja imuniteta na virus korona presudno je za razumevanje toka pandemije, a kliničke studije pokazuju kako će imunitet biti dugotrajan.

Ovo je objavio časopis Nature, piše Klix.ba, koji je obelodanio istraživanje o reakciji imuniteta nakon što prođe određeni period od zaraze korona virusom.

Kako se navodi, naučnici su prvo utvrdili tzv. stubove odbrane organizma od korona virusa.

"Postoji konsenzus da su dva glavna stuba antivirusnog odgovora imune stanice nazvane citotoksične T ćelije koje mogu selektivno eliminisati zaražene stanice, i neutrališuća antitela, vrsta antitela koja sprečava virus da zarazi stanice tj. plazma ćelije. Treći stub efikasnog imunološkog odgovora bila bi generacija T pomoćnih ćelija, koje su specifične za virus i koordiniraju imunološku reakciju", navodi se u istraživanju.

Kako ističu, predusno je da su ove poslednje ćelije potrebne za stvaranje tzv. imunološke memorije.

"Imunološka memorija je poseban aspekt imunološkog sistema. U memorijskoj fazi imunološkog odgovora, B (plazma ćelije) i T ćelije specifične za virus su u stanju mirovanja, ali su spremne da krenu akciju ako se ponovo susretnu s virusom ili vakcinom", piše Nature.

Takođe, navodi se kako B ćelije imaju dvostruku ulogu u organizmu.

- B ćelije imaju dvojaku ulogu u imunitetu: proizvode antitela koja mogu prepoznati virusne proteine ​​i delove tih proteina mogu predstaviti određenim T ćelijama, ili se razviti u plazma ćelije koje u velikim količinama luče antitela. Memorijske ćelije plazme mogu se održavati decenijama, ako ne i celi život, u koštanoj srži čoveka -  obašnjeno je.

Istraživači su prihvatili izazov identifikacije plazma ćelija kod osoba koje su se oporavile od koronavirusa.

"Memorijske ćelije plazme su retke, a one specifične za određeni uzročnik bolesti očito će biti izuzetno retke. Ipak, Turner i kolege otkrili su memorijske plazma ćelije koje su lučile antitela specifična za šiljasti protein koronavirusa kod 15 od 19 osoba, otprilike sedam meseci nakon infekcije. Značajno je to što su autori četiri meseca kasnije (11 meseci nakon infekcije kovidom) uzeli uzorke, a broj takvih plazma ćelija ostao je stabilan kod svih analiziranih pojedinaca, osim kod jedne osobe. Te plazma ćelije nisu se razmnožavale, što ih klasifikuje kao dobronamerne memorijske ćelije", navodi se.

Kada su istraživači pratili koncentracije antitela protiv koronavirusa u krvnom serumu pojedinaca do jedne godine, primetili su dvofazni obrazac kretanja antitela.

"U akutnom imunološkom odgovoru u vreme početka infekcije, koncentracija antitela bila je visoka. Naknadno su opadala, kako se i očekivalo, jer je većina plazma ćelija akutnog imunološkog odgovora kratkotrajna. Nakon nekoliko meseci, koncentracije antitela su se izravnale i ostale manje ili više konstantne na oko 10-20 posto od maksimalne uočene koncentracije. To je u skladu s očekivanjem da 10-20 posto plazma ćelija u akutnoj imunološkoj reakciji postanu memorijske plazme".

Takođe, SARS virus koji je identifikovan u svetu početkom 21. veka, a koji je sličan sadašnjem koronavirusu, kod osoba zje zabeležena visoka koncentracija antitela i 17 godina od pojave virusa (2003. godina).

"Za SARS-CoV, koronavirus vrlo sličan kovidu, koji je izvorno lociran 2003. godine i uzrokuje teški akutni respiratorni sindrom (SARS), zabeleženo je kontinuirano prisustvo visokih koncentracija neutralizirajućih antitela u krvnom serumu i nakon 17 godina", naglašeno je u istraživanju.

Na kraju članka, doktori i istraživači pokazali su kako se imunitet još više može pojačati kod osoba koje su vakcinisane godinu dana nakon odbolovanog koronavirusa.

"Istraživanje pokazuje da se imunitet može još više pojačati kod rekonvalescentnih osoba vakcinacijom nakon godinu dana. To je rezultiralo stvaranjem više plazma ćelija, zajedno s povećanjem nivoa antitela na kovid, koji je bio i 50 puta veći nego pre vakcinacije. Neke od plazma ćelija će verovatno biti 'regrutovane' da postanu memorijske plazme, iako to još treba formalno dokazati", zaključeno je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    21. jun 2021 | 06:38

    Sutra će se pojaviti članak kako se na jesen očekuje povećanje zaraze i da ni vakcinisani nisu sigurni.

  • Rade

    21. jun 2021 | 10:22

    Svakom iole obrazovanog je jasno da ko jednom preleži virus postaje imun do kraja života.

  • Lord

    20. jun 2021 | 23:54

    Ajde bre ne lupajte vise...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA