≫ 

Vakcinacija dece protiv korone u Srbiji: Ko je u prioritetnoj grupi, a ko ne sme da primi cepivo

Imunizacija protiv korona virusa u ovom trenutku nije obavezna

  • 20
Vakcinacija tinejdžer

Foto: Shutterstock

Agencija za lekove i medicinska sredstva odobrila je u Srbiji Fajzer/Bajontekovu vakcinu protiv korona virusa za decu od 12 do 15 godina.

Iako vakcinacija nije obavezna, prema rečima stručnjaka, postoji nekoliko kategorija dece koja bi trebalo da budu zaštićena ovim cepivom.

- Deca sa retkim bolestima, gojazna, koja imaju visok krvni pritisak, bolesti pluća i maligne bolesti najverovatnije će biti prioriteti, jer imaju povećan rizik od obolevanja - izjavila je za RTS Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ona je podsetila da je kovid-19 prilično agresivna bolest, da ne bira i da može dati komplikacije. Jovanović je, takođe, dodala da sledi izmena i preporuka stručno-metodološkog uputstva, gde će se pedijatrima savetovati da u proces vakcinacije kao preporučenu imunizaciju uključe i vakcinaciju protiv koronevida za uzrast dece od 12 do 15 godina.

Kada je reč o deci koja ne bi trebalo da prime vakcinu, Pavle Zelić iz Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije(ALIMS) ističe da je jedina prava kontraindikacija preosetljivost na neki od sastojaka vakcine.

- Kontraindikaciju predstavljaju teške anafilaktičke reakcije u prethodnoj istoriji bolesti - kaže Zelić.

- Zato je neophodno da se te osobe konsultuju sa i alergologom pre nego što prime vakcinu i zato se, na kraju krajeva, svi kada primimo vakcinu, na licu mesta sačekamo da li će se desiti neka reakcija.

Video: Vučić i Putin prisustvovali putem video linka početku proizvodnje Sputnjika V na Torlaku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    21. jun 2021 | 10:09

    Sve je ovo priprema za jesen,novi talas koji napada decu i onda vakcinacija!!!

  • Aska

    21. jun 2021 | 10:34

    Neka vakcinišu svoju decu!Mi našu nedamo!

  • Max

    21. jun 2021 | 10:25

    Moje vakcinisati necete sigurno! Na silu narod i decu pokušavate da pelcujete....taj film gledati necete. ČISTA DISKRIMINACIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA