≫ 

Raketnu vakcinu protiv korone pravi srpski doktor: Švajcarci finansijski podržali stvaranje cepiva

Ova vakcina protiv SARS-CoV-2 razlikuje se od drugih po tome što se pravi po jedinstvenoj tehnologiji

  • 11
Vladimir Cmiljanović, Sviss rockets Foto: Swiss rockets

Univerzitetska bolnica u Bazelu, Univerzitet u Bazelu i švajcarski Institut za tropske bolesti i javno zdravlje, dogovorili su saradnju sa kompanijom RocketVax radi zajedničkog unapređenja istraživanja u cilju razvoja nove vakcine protiv SARS-CoV-2 korona virusa.

Cilj je razvoj vakcine sledeće generacije, koja će omogućiti bolju zaštitu protiv mutiranih oblika virusa i osigurati imuni odgovor na duži vremenski period. Saradnja je utemeljena na već postojećoj, bliskoj i produktivnoj kolaboraciji pomenutih institucija, navedeno je u saopštenju dostavljenom Telegrafu.

Kako smo već pisali, RocketVax razvija vakcinu zasnovanu na celovitom, ali genetski modifikovanom virusu. Za razliku od mnogih postojećih vakcina koje se zasnivaju na jednom proteinu virusa, RocketVax vakcina dizajnirana je tako da predstavi imunom sistemu širok spektar komponenti virusa, izazivajući efikasniji, dugoročniji odgovor imunog sistema.

Na čelu tima švajcarske kompanije koja proizvodi raketnu vakcinu protiv korona virusa je srpski stručnjak doktor Vladimir Cmiljanović.

Vladimir Cmiljanović, Sviss rockets Foto: Swiss rockets

Univerzitetska bolnica u Bazelu obezbedila je početno ulaganje u iznosu od milion švajcarskih franaka u cilju omogućavanja prekliničkih studija koje su već započete. Univerzitet u Bazelu i švajcarski Institut za tropske bolesti i javno zdravlje doprinose projektu kroz istraživačku infrastrukturu i ljudske resurse.

Kanton Bazel-grada podržao je saradnju na istraživačkom projektu dodatnom sumom od milion švajcarskih franaka iz Fonda za lokalni razvoj. Kanton je uvideo potencijal u ovom projektu – kako zbog istraživanja i inovacije, tako i zbog situacije sa pandemijom korona virusa. Švajcarska, ali i druge zemlje bi imale koristi od vakcine kreirane u Bazelu. Pored toga, bilo bi osigurano ispunjenje obaveze lokalnog snabdevanja.

Doktor Vladimir Cmiljanović, generalni direktor kompanije i predsednik Upravnog odbora švajcarske kompanije Swiss Rockets na čelu je tima koja pravi ovu vakcinu protiv korona virusa.

On je za Telegraf.rs ispričao da će se ova vakcina apsolutno izdvojiti od drugih, jer je prave po jedinstvenoj tehnologiji, i nisu žurili da budu prvi već najbolji. Proizveli su, naime, pravi korona virus sintetičkim putem, oslabili ga i ubacili u ovu injekciju.

Video: Vučić i Putin prisustvovali putem video linka početku proizvodnje Sputnjika V na Torlaku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirković

    22. jun 2021 | 17:14

    NULA 0,gluposti + MAFIJA,ko iole razume medicinu

  • Mile

    22. jun 2021 | 17:26

    Pravi vakcinu a virus nije izolovan?

  • E

    22. jun 2021 | 17:59

    Sad ce i vama da pobegne virus i ode sve u ... Tako su se igrali i u Americkoj laboratoriji u Kini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA