≫ 

Naš poznati nutricionista otkriva šta da jedemo da bismo se rashladili: U jednoj stvari svi grešimo

U vrelim danima mnogi prave pogrešan izbor hrane i pića

  • 0
frizider, hrana, povrće, voće, vegetarijanci, vegani, ishrana, čuvanje hrane

Foto: Shutterstock

Toplotni talas koji je ovih dana zahvatio Srbiju nosi veliki rizik od zdravstvenih tegoba, posebno kada je reč o kardiovaskularnim bolesnicima, u čemu se slažu lekari i nutricionisti.

Zbog ovakvih vremenskih prilika, pored toga što bi trebalo poslušati savet da pijemo što više vode, važno je i da unosimo namirnice koje ća pomoći našem organizmu da se rashladi.

- Ono što sigurno rashlađuje i što je neophodno unositi, kada su ovakve vrućine, jeste mineralna voda u koju bi trebalo dodati kriške limuna - kaže za Telegraf nutricionista Branka Mirković.

Ona objašnjava da je, pored mineralne vode koju treba piti zbog znojenja, jer se gube natrijum i kalijum, preporučljivo konzumirati i nezaslađeni, hladan čaj, limunadu bez šećera i običnu rashlađenu vodu.

- Kada je hrana u pitanju, najbolje je jesti lagane namirnice - bujone i supe koje ste prethodno procedili i koji nisu masni. Trebalo bi jesti umereno rashlađeno, sveže povrće kao što su paradajz, šargarepa, paprika i naročito hladan krastavac koji sadrži dosta vode - objašnjava nutricionista.

Ona preporučuje i rashlađeno voće, ali u umerenim količinama.

- Voće operite i rashladite, i ne zaboravite da je najbolje da ga jedete sveže. Možete, a i ne morate da napravite neku salatu. Lubenice su dobre, ali sadrže dosta šećera. One u momentu rashlade, ali sve što sadrži šećer, na duge staze, greje organizam. Ljudi koji imaju problem sa insulinskom rezistencijom trebalo bi pre ili posle lubenice da pojedu jedno kuvano jaje - savetuje Mirković.

Sagovornica Telegrafa kaže da bi lubenicu trebalo očistiti od kore, iseći na kriške, pa je tako držati u frižideru pre konzumiranja.

zdrava hrana, foto Pixabay

Zdrava hrana

- Poželjno je u ovom periodu praviti sokove od sveže ceđenog voća i povrća, pa ih rashlađene piti u umerenim količinama - kaže Mitrović.

Ona ističe da je u vrelim danima dobro jesti i niskomasne mlečne prerađevine.

- Možete jesti mladi sir, hladno kiselo mleko ili niskomasni jogurt. U jogurt možete ubaciti voće, pa napraviti domaći voćni jogurt, jer on ne sadrži dodatne šećere kao onaj kupovni -  kaže Mirković.

Dostava hrane je biznis koji je uznapredovao rapidno

Foto: Shutterstock

Nutricionista preporučuje da u vreme velikih vrućina ne jedemo mnogo mesa i plave ribe.

- Ako jedete meso, neka to bude 80 do 100 grama za obrok tako što ćete ga kombinovati sa povrćem. Nije preporučljivo jesti masno meso, a najbolje je jesti piletinu, ćuretinu i belu ribu. Kafu u ovim vrelim danima pijte bez šećera i uz vodu, jer će vam tako pomoći da se rashladite - navodi Mirković.

Nutricionista savetuje da bi trebalo izbegavati prženu hranu, a naročito prženje na masti i hidrogenizovanim uljima.

- Preporučuje se kuvana ili grilovana hrana, ispečena sa malo vode u pekaču, ali sve ono što ne morate da podgrevate i što možete da jedete i hladno. Recimo, bećar paprikaš sa jajima ili neka obrok salata su idealan ručak za ove vrele dane, jer to možete da jedete hladno - kaže sagovornica Telegrafa.

Povrće, korpa povrća, zdrava hrana

Foto: Shutterstock

Ona navodi da bi u ovim vrelim danima trebalo izbegavati sve konditorske, kao i suhomesnate proizvode koji zbog šećera i soli utiču na širenje krvnih sudova.

- Trebalo bi izbegavati začine kao što su biber, čili, ljuta paprtika, a poželjno je koristiti sveži peršun i origano - kaže Mirković.

Nutricionista poručuje da ne bi trebalo piti alkohol, kao i gazirana pića, ali i ne preterivati sa sladoledom jer sadrži mnogo šećera. To je ujedno i najveća greška koju mnogi prave - posežu za gaziranim napicima i sladoledom, uvereni da će ih to rashladiti.

- Sve što sadrži šećer rashladiće vas u momentu, ali to greje organizam na duže staze i dodatno dovodi do znojenja kojim se gube minerali i elektroliti. Nemojte jesti ni tešku i masnu hranu. Na primer umesto kuvane boranije s mesom, pojedite hladnu salatu od boranije - preporučuje Mirković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA