≫ 

Otkrivena nova varijanta korona virusa: 3 razloga zbog kojih Delta plus zabrinjava lekare

Pojavila se u 10 zemalja sveta

  • 5
Inzinjeri, mikroskop, masina, laboratorija

Foto: Shutterstock

Nova varijanta korona virusa, nazvana “Delta plus" predstavlja veliku brigu za medicinske radnike, prenosi Skaj njuz.

Detektovana je u nekoliko desetina uzoraka i ima zabrinjavajuće karakteristike - povećanu prenosivost, jače vezivanje u receptorima ćelija u plućima i potencijalno smanjenje odgovora monoklonskih antitela.

- Prilično smo zabrinuti zbog varijante Delta plus, s obzirom na to da ima mutaciju koja je pripisana beta verziji koja je izbegla imunitet koji nudi AstraZeneka vakcina - kaže dr Lans Pinto, konsultant u Nacionalnoj bolnici Hinduj.

- Zabrinutost se takođe odnosi na mogućnost ponovne infekcije, jer postoje izveštaji da ova varijanta korona virusa izbegava neutralizaciju koktelom sa antitelima.

Indijski program vakcinacije započeo je 16. januara, a veliki problem predstavljao je proces oko nabavke vakcina. Iako je do sada dato oko 280 miliona vakcina, manje od 4% odraslog stanovništva dobilo je obe doze, a svega 17 odsto stanovništva primilo je prvu dozu.

Delta plus varijanta korona virusa pronađena je i u još devet zemalja - SAD, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Švajcarskoj, Japanu, Poljskoj, Nepalu, Rusiji i Kini - u poređenju sa originalnim visoko zaraznim sojem Delta, koji se sada proširio u 80 zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    23. jun 2021 | 12:40

    Delta force ovaj pada direktno sa neba 😂😂😂

  • J...

    23. jun 2021 | 12:21

    Jedan profesor je kazao da kad je zaraza na vrhuncu(pik)i same vakcine izazivaju mutacije!!!zato je ovo momenat za vakcinaciju pa sta Bog da!!

  • Sale

    23. jun 2021 | 12:58

    Ova varijanta je spremna da na jesen plasi ljude😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA