Jelovnik po izboru nutricioniste: Koje su najbolje namirnice, a gde najčešće grešimo u ishrani?

Kako da sami kreiramo izbalansirani obrok, kako da slatkiši budu zdraviji i najčešće zablude o pravilnoj ishrani, razgovarali smo sa Zvezdanom Ljubenković Marković

  • 4
dm drogerie

Foto: dm drogerie markt

Često razmišljate o tome da li dobro kombinujete namirnice ili, pak, čega sve treba da se odreknete zarad vitke linije? Ukoliko imate problema sa kilažom ili jednostavno težite zdravijem životu, za početak je dovoljno da uspostavite pravilne navike i utvrdite gde najčešće grešite kada je u pitanju kreiranje jelovnika. Govoreći o značaju pravilne ishrane, specijalista nutricionizma i dijetetike Zvezdana Ljubenković Marković savetuje kako da odaberete prave namirnice za vaše obroke.

Prvi korak – organska hrana

Unos hrane visoke energetske, a male nutritivne vrednosti i minimalna fizička aktivnost, pokazatelji su nezdravog načina života, upozorava nutricionistkinja. Stoga, kao prvi korak predlaže "čišćenje" organizma prelaskom na organske namirnice, budući da one ne sadrže aditive, pesticide, hemijska đubriva i veštačke dodatke, niti su tretirane bojama i konzervansima.

- Hrana proizvedena pod takvim kontrolisanim uslovima sadrži veću nutritivnu vrednost od konvencionalne. Istraživanja su pokazala da organski proizvodi imaju znatno veći sadržaj oligominerala - kalijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i vitamina A, C i E - istakla je Zvezdana.

Najbolje namirnice po izboru nutricioniste

Kako objašnjava Zvezdana, uravnotežena ishrana je veoma važna za dobro zdravlje, a nutritivne potrebe variraju u odnosu na pol, starost, nivo fizičke aktivnosti, stil života i slično.

- Kada je reč o opštim savetima za zdrav i nutritivno izbalansiran obrok, preporučuje se unos najmanje 27 odsto integralnih od ukupnog unosa žitarica. Stavite akcenat na zeleno lisnato povrće, dok je sezonsko voće pravi izbor u toku dana. Mlečne proizvode ne bi trebalo da konzumirate više od tri puta nedeljno, dok proteine pronalazite u mesu, ribi i mahunarkama - savetuje Ljubenković Marković.

Kako da sami kreiramo izbalansirani obrok?

- Ključ izbalansirane ishrane su redovni obroci sa pravilnom kombinacijom namirnica. Za doručak birajte kalorijski i nutritivno najjače obroke. Za dobar početak dana, predlažem dmBio kaše od celih zrna žitarica u kombinaciji sa voćem, dmBio biljnim mlekom (ovseno, speltino, bademovo) i orašastim plodovima. Na primer, odličan izbor može biti i dmBio visokoproteinski hleb na bazi soje, koji sadrži 3,2 puta veći procenat proteina i 69 odsto manje ugljenih hidrata u odnosu na raženi hleb, sa različitim namazima od povrća, poput dmBio krem namaza Toskana, ili veganskih namaza na bazi povrća i začina, kao i dmBio griz od speltinog brašna sa dodatkom voća - poručila je Zvezdana i dodala:

- Ukoliko volite slatko, ne smete propustiti dmBio voćni namaz od kajsije, koji na 100 grama proizvoda sadrži 55 grama voća i idealan je za brz doručak.

dm drogerie

Foto: dm drogerie markt

Kako savetuje, ručak i večeru prilagodite mediteranskom tipu ishrane, a uz svaki obrok obavezna je sveža salata sa dodatkom ceđenih, nerafinisanih ulja, koju možete obogatiti semenkama i orašastim plodovima. Kada ne želite mnogo vremena da provedete u kuhinji, tu su zdravije organske alternative, ističe ona.

- Takve namirnice, na primer, često pronalazim u dm drogerijama među dmBio proizvodima, te mogu da preporučim dmBio kus kus od durum pšenice. Takođe, ukoliko ste ljubitelji testenine, u njoj možete uživati bez griže savesti uz dmBio integralnu testeninu Farfalle, sa dodatkom dmBio pasterizovanih komada paradajzapelat Natur, koji je idealna osnova za sosove, dresinge, bruskete, pa čak i osvežavajuća užina za vreme letnjih meseci - dodala je Zvezdana.

Kako da slatkiši budu zdraviji?

- Slatkišima je teško odoleti, ali potrebno je da napravimo kompromis i odlučimo se za zdravije varijante koje ćemo konzumirati bez griže savesti. Zdravije slatkiše možete da pravite od sušenog voća i orašastih plodova, kakaoa, cimeta i slično - napomenula je Zvezdana i dodala da, na primer, u dm-u možete pronaći i zdravije dmBio sastojke koji su potrebni za pripremu ovih poslastica, kao i gotove zdravije slatkiše.

Uz to, nutricionistkinja navodi da je slatkiše idealno jesti u periodu užine, a ukoliko osetite pad energije u popodnevnim časovima, neku poslasticu možete pojesti u periodu između 17 i 18 sati. Ipak, ona ističe da je veoma bitno da naučite telo i um da je slatkiš kratko zadovoljstvo i da ne preterujete u konzumiranju slatkiša.

Najčešće zablude o pravilnoj ishrani

- Najčešća pogrešna pretpostavka jeste da broj obroka u toku dana utiče na smanjenje telesne mase. Još jedna od njih jeste da je potrebno potpuno izbaciti ugljene hidrate i masti iz ishrane, kao i gluten, iako, na primer, ne postoji osetljivost ili alergija. Uz to, tu je i česta zabluda da hrana bogata mastima nije zdrava. Zapravo, tako rizikujete da usporite metabolizam, ali i da prouzrokujete zdravstvene probleme - poručila je Zvezdana.

Kako biste se okrenuli zdravijem načinu života, nisu potrebna prevelika odricanja. Ključ je u umerenosti, navikama i pravilima koja treba da postanu vaš stil života i zamene kratkoročne dijete. Ključni saveznici na tom putu mogu vam biti organska hrana, slasne dmBio namirnice iz dm drogerija, ili pak, po koji komad zdravije poslastice u letnjim danima.

Gde pronaći najširu ponudu organskih proizvoda?

Brend dmBio u dm drogerijama, sa više od 300 proizvoda organskog porekla, predstavlja privatnu robnu marku sa najširim asortimanom organske hrane. Proizvode ovog brenda možete pronaći u više od 100 dm drogerija u zemlji, a oni će vam pomoći da odaberete zdravije alternative za svoj jelovnik. Paleta dmBio omogućava vam da svaki obrok obogatite organskim zalogajima, bilo da se radi o organskim žitaricama, mleku, testeninama, namazima, orašastim plodovima, brašnu, uljima, ili jelima za brzu pripremu. U svojoj ponudi proizvoda, dmBio nudi i osvežavajuće napitke i voćne sokove, sušeno voće, tofu, smese za burgere bez mesa, biljne namaze i mnoge druge proizvode koji će postati vaši saveznici na vašem putu ka zdravijoj ishrani.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    25. jun 2021 | 10:24

    Znači jogurt tri puta nedeljno? Hahaha

  • Sanja

    25. jun 2021 | 11:24

    Organsko, posle svih onih bombi? Znate li kolika je plata običnog čoveka? Nutricionisti-svaka čast!!!

  • Tanja

    25. jun 2021 | 12:46

    Da li plata od 250 e , moze podmiriti ovu ishranu.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA