≫ 

Pedijatar upozorava: Evo kako decu zaštititi od sunčanice, osetljivija su

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije podseća da su mališani skloniji sunčanici i pregrevanju, te bi zbog toga na njih trebalo obratiti posebnu pažnju

  • 0
LETO TEMPERATURA, vrucina, vremenska prognoza, toplotni udar Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Meteorolozi kažu da je današnji dan najtopliji u ovoj nedelji. Vrućina ne prija ni mladima ni starima.

Pedijatri poručuju da su deca osetljivija na visoke temperature u odnosu na odrasle i da su sklonija sunčanici i pregrevanju. Preporučuju nošenje zaštite na glavi, ali i česta hlađenja kupanjem i tuširanjem.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis rekao je za RTS da su deca osetljivija na visoke temperature i da lakše podležu negativnim efektima toplote sunca.

- Sasvim sigurno da je potrebna zaštita, pre svega glave sa nekim kačketom. Izbegavati neko vreme od 12 do 17 sati. Sad je već i do 17 sati toplo, uz hlađenje, kupanje i sve ostalo - kaže Konstantinidis.

On ističe da bi, ukoliko se pojavi povišena telesna temperatura, uzroke najpre trebalo tražiti u ovakvim danima  napolju.

- Možda će jedna doza brufena ili tuširanje mlakom ili hladnom vodom rešiti situaciju - navodi pedijatar.

Ipak, napominje da ne bi trebalo isključiti mogućnost infekcije i u tom slučaju bi se trebalo obratiti pedijatru.

Govoreći o boravku dece i mladih u klimatizovanom prostorijama, Konstantinidis kaže da razlika u temperaturi ne bi trebalo da bude veća od pet do deset stepeni, ali i da je ponekad nemoguće napraviti idealnu razliku u temperaturi.

- Naša deca su, kao i mi, pravljena za našu planetu. Ne bih tu bio previše paranoidan, ali svakako treba izbegavati ekstreme i ne ući sa 45 na 25 stepeni, jer je to svakako rizik da se neka bolest razvije u takvim slučajevima - ističe dr Konstantinidis.

Vrućina, Ada Ciganlija, raslađivanje, ljudi, leto, voda Foto: Tanjug/Nikola Anđić

On naglašava da su deca osetljivija nego odrasli i da to treba uvek imati na pameti:

- Koliko god da su na neke stvari, kao što je recimo korona, oni otporniji, u načelu, na sve bolesti i patološka stanja, ona su osetljivija.

Kada je reč o putovanjima, predsednik Udruženja pedijatara Srbije podseća da bi, kao i kod odraslih, trebalo izbeći putničku dijareju i da se savremena medicina sve više bazira na prevenciji i dobrom odabiru probiotika.

- Pre putovanja treba uzeti odgovarajući probiotski preparat, imajući u vidu činjenicu da su sve veće relevantne studije pokazale da ukoliko uzmemo dobro odabrani preparat pre puta možemo sprečiti dijareju koja se neretko, odnosno vrlo često javlja, a kod dece se u nekim situacijama javlja češće nego kod odraslih - navodi Konstantinidis.

Preporuke za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina

Govoreći o vakcinaciji dece protiv koronavirusa, Konstantinidis ističe da je Udruženje pedijatara donelo preporuke za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina i da su te preporuke prihvatili Nacionalna agencija za imunizaciju i Institut "Batut".

- Mi smo u dogovoru sa njima formirali konačne smernice i one podrazumevaju da sva deca koja su u riziku, odnosno koja imaju neku tešku hroničnu bolest, odnosno komorbiditet, koja su u riziku da dobiju težak oblik kliničke slike korone, treba da prime vakcinu. To su onkološki, imunološki pacijenti, sa metaboličkim bolestima -  kaže Konstantinidis.

Dete vakcine Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

On naglašava da su preporučili da, prema iskustvu iz pandemije, sva gojazna deca prime vakcinu, pošto se kod njih razvijala najteža klinička slika.

-Dakle, u riziku, ja bih rekao, obavezno. Kad se putuje, preporuka, a svi drugi - bilo bi dobro. To je u skladu sa aktuelnim svetskim stavovima koji su trenutno na medicinskom tržištu - objašnjava Konstantinidis.

Dodao je da je za decu u riziku za vakcinaciju potrebna saglasnost lekara subspecijaliste koji vodi osnovnu bolest, a da zdrava deca ne treba da idu na neke posebne preglede, već da se pregledaju kao za svaku vakcinu, uz saglasnost roditelja.

Pressednik Udruženja pedijatara Srbije podseća da je za decu isključivo registrovana vakcina koju proizvode "Fajzer" i "Bajontek".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA