Saveti nutricioniste za pravilno funkcionisanje organizma

U trenucima većeg stresa, umora i iscrpljenosti, potrebno je da obratimo više pažnje na unos vitamina i minerala, kako bismo pomogli telu da ojača imunitet

  • 1
Nestle Nutricionistkinja kompanije Nestlé, Koraljka Novina Brkić/Foto: Siniša Sunara

Živimo u vremenu kada je briga o imunitetu prioritet, a unos vitamina, redovna hidratacija i pravilna ishrana postale su deo naše svakodnevice. O tome zašto je važna svakodnevna hidratacija, koje su prednosti konzumacije supe, kao i koji značaj za naš organizam imaju vitamini C, B6 i B12, govori nutricionistkinja kompanije Nestlé, Koraljkom Novinom Brkić.

Briga o imunitetu je oduvek bila prioritet, ali u poslednje vreme je sve izraženija. Na koje sve načine možemo da brinemo o imunitetu?

Naš imuni sistem je veoma složen i sastoji se od čitavog niza organa, ćelija i odbrambenih mehanizama, a individualni imunitet je uslovljen naslednim i stečenim okolnostima. Briga o sopstvenom zdravlju u svojim osnovnim postulatima, što uključuje pravilnu ishranu, hidrataciju, redovnu fizičku aktivnost sa posebnim naglaskom na onoj na svežem vazduhu, kao i dovoljno sna osnova su za uspostavljanje dobrog imunološkog odgovora. U trenucima većeg stresa, umora i iscrpljenosti, potrebno je da obratimo više pažnje na unos vitamina i minerala, kako bismo pomogli telu da ojača imunitet. Pored dodataka ishrani, možemo koristiti već poznate biljne pomagače poput belog luka, đumbira, kurkume, pelina, crnog kima, ehinaceje itd. Vitamini C, D, B12 i B6, kao i gvožđe poznati su po svom pozitivnom efektu na pojačavanje imuniteta.

Zašto je važna redovna hidratacija, pogotovu tokom letnjeg perioda?

Hidracija je važan deo održavanja pravilnog funkcionisanja našeg organizma. Voda čini više od 65 odsto našeg tela, i glavni je sastojak većine ćelija u telu. Ona nam pomaže u regulisanju telesne temperature i prenosi hranljive materije i one koje nisu hranljive za naš organizam nosi daleko od ćelija tela. Dolaskom toplog vremena gubimo ne samo tečnost iz tela, kroz često znojenje, već i korisne minerale koji su nam potrebni za normalan rad naših organa, posebno mozga, bubrega i pluća. Upravo zato prilikom toplijih dana, a naročito tokom boravka na suncu, potrebno nam je više tečnosti, jer je više i gubimo.

Nestle Foto: Promo Nestlé

Supa predstavlja dobar početak svakog obroka. Koje su sve prednosti njene konzumacije?

Složićete se kako smo o dobrobiti supa učili još od naših baka i deka. Supe su izuzetno važne pre svega zbog unosa tečnosti ali i svih minerala i vitamina koje nose sa sobom. Upravo to okrepljujuće svojstvo supa kroz hidraciju i nadoknadu elektrolita, posebno se ceni kod ove vrste jela. Naučno je dokazano da ukoliko obrok počnemo sa supom, unećemo i do 20 odsto manje kalorija za glavni obrok. U poslednje vreme raste trend supa kao samostalnog obroka, jer se lako u kombinaciji sa više sastojaka dobija potpuno izbalansiran obrok niže kalorijske vrednosti (upravo zbog sadržaja vode u njima). Upravo smo osluškujući potrebe potrošača, proširili asortiman supa C brenda i našim potrošačima ponudili C Super Supe koje nude balansiran obrok sa prirodnim sastojcima i dodatkom vitamina koji doprinose normalnoj funkciji imunog sistema, a jednostavne su za upotrebu i brzo se pripremaju.

Koje sve pozitivne efekte na organizam imaju đumbir i kurkuma?

Đumbir sadrži materije zvane gingeroli koje imaju protivupalno, analgetičko, antikancerogeno i antipiretičko dejstvo i upravo su one ključ blagotvornog dejstva đumbira na prevenciju i ublažavanja simptoma gripa i prehlade. Sa druge strane, začin kurkuma ima dugu tradiciju primene u ajurvedskoj medicini gde se koristi kao hrana, prirodni lek i upotrebljava u kozmetici. Kurkuma se vekovima koristi kao prirodni konzervans u proizvodnji hrane, pa ne čudi što su naučna istraživanja pokazala da kurkumin - pigment iz kurkume, ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Od sada svoj obrok možete započeti jednostavnom i brzom pripremom osvežavajućih C Super Supa koje su, pored toga što sadrže đumbir i kurkumu, obogaćene vitaminima - krem C Super Supe od povrća sa dodatkom kurkume i vitaminom B12 i bistra pileća C Super Supa sa dodatkom đumbira i vitaminima B6 i B12.

Nestle Foto: Promo Nestlé

Poznato je da je spanać jedna od namirnica koja ima jako antioksidativno dejstvo. U kojim sve oblicima možemo da konzumiramo spanać, a da pritom ne izgubi svoju hranljivost?

Spanać je uvek odličan izbor, bilo da se konzumira sirov, svež ili u smrznutom obliku. Spanać je izuzetno dobra namirnica, koja je bogata vlaknima, puna vitamina, minerala, fitonutrijenata, a niske kalorijske vrednosti. Možemo da ga konzumiramo sirovog kao salatu ili kao deo bogate mešane salate. Spanać se obično priprema u obliku gustog sosa, služi se često uz ribu sa pire krompirom i jajima. Sviđa mi se trend upotrebe spanaća u palačinkama, mafinima, pitama, kašastim sokovima, kao i u supi. Upravo smo osluškujući potrebe potrošača, asortiman supa C brenda obogatili i krem C Super Supom koja pored brokolija i karfiola, sadrži i spanać i obogaćena je vitaminom C, tako da može obezbediti neophodnu tečnost i hranljivost.

Koji značaj za naš organizam imaju vitamini C, B6 i B12?

Vitamin C je jedan od najproučavanijih vitamina, pre svega zahvaljujući nobelovcu Paulingu koji je popularizovao ovaj vitamin tvrdeći da ima moćan efekat u borbi protiv prehlade. Njegova prednost je što je dostupan, lako se konzumira u obliku hrane, tečnih i prirodnih sokova, ali i kao dodatak ishrani. Mi, nutricionisti ga često nazivamo osvežavajućim vitaminom, jer je snažan antioksidans i doprinosi odbrani imunog sistema. Hrana bogata vitaminom C odnosi se na grupe voća i povrća koje treba da se konzumiraju sveži: paprika, brokoli, agrumi - grejp, mandarina, pomorandža i limun, kao i nar i šipak. Sa druge strane, vitamini B kompleksa su jedan od najvažnijih mikronutrijenata koji su neophodni za normalan rast i razvoj. Piridoksin poznatiji kao vitamin B6 igra važnu ulogu u održavanju mnogih funkcija našeg tela: učestvuje u razgradnji proteina, stvaranju crvenih krvnih zrnaca, regulaciji hormonske aktivnosti, metabolizmu i proizvodnji energije. Široko je rasprostranjen u hrani, a dobri izvori ovog vitamina su integralne žitarice, orašasti plodovi i mahunarke. Jedna od najbitnijih funkcija vitamina B6 se odnosi na jačanje imuniteta i važan je za adekvatno usvajanje vitamina B12. Kao jedan od esencijalnih nutrijenata, vitamin B12 je neophodan za proizvodnju krvnih zrnaca, formiranje DNK i nervne funkcije, i kao takav je važan za zdrav nervni sistem i prevenciju od kardiovaskularnih bolesti. Namirnice bogate vitaminom B12 su meso, riba, jaja, kao i iznutrice.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA