≫ 

Moć najpopularnijeg tropskog voća: Zbog čega bi svi trebalo da jedu ananas

Dostupan je tokom cele godine, bilo svež, smrznut ili konzerviran, a sadrži i dozu vitamina C i vlakna

  • 0
ananas lepota zdravlje devojka Foto: Shutterstock

Ananas je najpopularnije tropsko voće i sa pravom nosi titulu "kralj voća". Nije samo ukusan nego je i vrlo dragocen u pogledu hranjivih sastojaka. Bogat je mineralima poput gvožđa i mangana, sadrži puno vitamina C, kao i beta-karoten. Takođe sadrži i enzim bromelin, koji prirodno pomaže probavi.

Ananas je najmanje tretiran pesticidima jer sadrži debelu koru, pa je relativno otporna biljka, a u njegovom uzgoju se ne korist često ni druga zaštitna sredstva.

Dostupan je tokom cele godine, bilo svež, smrznut ili konzerviran, a sadrži i dozu vitamina C i vlakna.

Vitamin C je nužan za sintezu kolagena u telu, koji je glavni strukturni protein u telu važan je za izgradnju krvnih žila, kože, organa i kostiju. Između ostalog, vitamin C je važan i za normalan rad imuniteta.

Još jedan pozitivan učinak ananasa je i antioksidantno delovanje. On je niskokalorična namirnica i u 100 grama sadrži svega 40-50 kalorija, 86 odsto njegovog ploda je voda, 13 odsto ugljenihidrati, a gotovo da ne sadrži masti ili proteine.

Ananas Foto: Unsplash/Nvr Endng Anupam

Ovo su sve blagodeti ananasa:

1. Može da zaštititi srce, sugerišu rana istraživanja

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu "Nutrition & Metabolism" pokazalo je da svakodnevna konzumacija ananasa pruža zaštitu protiv visokog nivoa holesterola u krvi kod miševa.

To su dobre vesti, jer visoki holesterol je faktor rizika za bolesti srca. Naravno, ovakve studije na životinjama su vrlo rani oblici istraživanja i ne dokazuju da ananas definitivno štiti od visokog holesterola. Potrebno je više istraživanja, u većem opsegu i na ljudima.

2. Može da smanji rizik od raka

- Ananas sadrži flavonoide, fenolne kiseline i vitamin C - sve snažne antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja određenih bolesti i raka - kaže Roksana Ehsani, sportska dijetetičarka.

On sadrži blagotvorne sastojke koji mogu smanjiti oksidativni stres i upalu, dva stanja koja su povezana sa razvojem malignih bolesti. Jedan od takvih sastojaka je i već spomenuti enzim bromelain za koji se pokazalo da može da stimuliše smrt određenih kancerogenih ćelija i da pospeši funkciju belih krvnih zrnaca.

Ananas biljka voće kuća Foto: Shutterstock

3. Jača imunitet

Zahvaljujući zavidnom sadržaju vitamina, minerala, antioksidansa i enzima kao što je bromelin, konzumacijom ananasa jača se imunitet i smanjuje rizik od upala.

- Visok sadržaj vitamina C u ananasu pomaže u podršci zdravom i jakom imunološkom sistemu - kaže Ehsani.

Hrana bogata vitaminom C, poput ananasa, može smanjiti rizik od virusnih i bakterijskih infekcija. Studija koja je sprovedena na deci u "Journal of Nutrition and Metabolism" otkrila je da oni koji svakodnevno jedu ananas imaju manji rizik od infekcija.

4. Može da zaštititi od starenja kože

Ne možete zaustaviti starenje, ali možete promeniti način na koji starenje utiče na vašu kožu, a za to je zaslužan vitamin C.

- Uz važnu ulogu u imunološkom zdravlju, vitamin C takođe može da pruži zaštitu protiv starenja kože ograničavajući štetu izazvanu izloženošću ultraljubičastom zračenju. Vitamin C podstiče sintezu kolagena i pruža antioksidativnu zaštitu protiv UV oštećenja, što vašu kožu može da održi čvrstom, sa manje bora - kaže Keti Sigel, savetnica za ishranu.

Ananas Foto: Unsplash/Phoenix Han

5. Može da smanjiti simptome artritisa

Ananas može da ima protivupalna svojstva, što ga čini dobrom opcijom za ljude sa bolestima poput artritisa. Postoji nekoliko različitih vrsta artritisa, a većina njih uključuje upalna stanja u zglobovima.

Budući da ananas sadrži bromelin koji ima protivupalna svojstva, smatra se da može pomoći u smanjenju bola kod osoba koje pate od upalnih oblika artritisa.

6. Dobar je za probavu

Osim vitamina C i drugih nutrijenata, posebno vredan sastojak ananasa je bromelin. Naime, bromelin je enzim koji pripada skupini probavnih enzima čiji je zadatak razgradnja proteina, a samim time i podsticanja rada probave.

7. Dobar je nakon treninga

- Zahvaljujući protivupalnim svojstvima ananasa i visokom sadržaju vitamina C, ananas je savršen međuobrok nakon treninga za bilo kojeg sportistu - kaže Ehsani.

Dodajte ananas u svoju svakodnevnu prehranu kako biste se oporavili nakon treninga i smanjili upalu, umor i bol u mišićima.

Video: U ovom manastiru na debelom minusu raste ananas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA