≫ 

Novo istraživanje pokazalo zašto je potrebno dva puta dnevno jesti čokoladu

Čokoladu je najpoželjnije jesti ujutru i uveče, jer blagotvorno deluje na zdravlje

  • 0
čokolada Pixabay.com

U mini studiji istraživači iz bolnice u Bostonu otkrili su da male količine čokolade ujutro i nuveče, između ostalog, mogu da pomognu i da se smanji šećera u krvi.

Žene su u studiji bile podeljene u tri grupe od kojih je jedna ujutru i uveče uz obroke pojela i po 100 grama čokolade, a da im ostala hrana koju su unosile nije bila kontrolisana. Posle dve sedmice istraživači su kod tih žena uočili za 4,4 odsto nižu koncentraciju glukoze u krvi.

Isto istraživanje je pokazalo i da uzimanje čokolade u jutarnjim i večernjim satima smanjuje želju za slatkišima tokom dana.

- Naša otkrića pokazuju da nije bitno samo što jedemo, već i kad jedemo, kao i to da vreme obroka može uticati na fiziološke mehanizme uključene u regulisanje telesne težine - rekao je naučnik dr Frank Šir.

On ističe da, budući da je ovo bila mala studija, ona nužno ne može biti dokaz da dan treba započeti sa 100 grama čokolade i dodaje da sigurno nema naučnih razloga koji osporavaju činjenicu da vam to što ćete dva puta dnevno pojesti malo čokolade neće blagotvorno uticati na vaše zdravlje.

čokolada Pixabay.com

Šir ističe da bi za konzumaciju uvek trebalo birati tamnu čokoladu, odnosno onu koja ima veći procenat kakaoa.

To je potvrdio i nutricionistički psihijatar dr Drau Remsej koji kaže da tamna čokolada ne mora nužno biti poslastica, već može da zameni i doručaki, a  pogotovo ako je napravljena od organskog sirovog kakaa.

- Flavanoli iz kakaa povećavaju protok krvi u mozgu i uključuju se u mikrobiom - objasnio je on i dodao da su povezani s kratkotrajnim pamćenjem, čak i u područjima mozga gde se događa neurogeneza.

Ako vam nedostaje ideja sa čim bi mogli da jedete čokoladu za doruča,  dr Remesej  savetuje da su idealan izbor za jutarnji obrok palačinke s čokoladom, čokoladni mafini, čokoladni smuti sa porcijom voća ili  povrća, možete i da tamnu topljenu čokoladu namažete na parče tost hleba.

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA