≫ 

Hranljiva i lekovita svojstva čudnovate voćke: Zbog čega bi što češće trebalo konzumirati orahe

Orasi su odlični za zdravlje jer su puni vlakana, masti, minerala i vitamina – a to je samo početak onoga što pružaju našem telu

  • 2
Orah, orasi Foto: Pixabay

Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju nivo lošeg i povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi. Kao krajnji rezultat, redovno konzumiranje oraha može da vas zaštititi od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti i potencijalnih opasnosti koje se odnose na srce.

Sve blagodeti oraha

Pored zaštite srca, orasi, sa svojim sadržajem omega-3 masnih kiselina, imaju moć da spreče upalna oboljenja, kao što su astma, psorijaza, ekcemi i reumatski artritis. U poređenju sa ostalim koštunjavim voćem, smatra se najzdravijim, pre svega zbog velikog sadržaja omega 3 masnih kiselina, ali i zbog duplo većeg sadržaja antioksidansa.

Ovo voće je toliko bogato antioksidantima da pomaže organizmu da se bori protiv protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i uzrokuju mnoge bolesti, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Pensilvaniji.

Studija je pokazala da je samo sedam oraha dnevno dovoljno da se spreči razvoj srčanih bolesti. Ako govorimo o zdravim namirnicama za srce, orasi su na vrhu liste.

Orah, orasi Foto: Pixabay

Таkоđе, оrаѕі ѕаdržе mоćnі аntіоkѕіdаnѕ mеlаtоnіn, kојі оmоgućаvа umіruјućі ѕаn.

Stoga, nije iznenađujuće da su istraživanja pokazala da redovno konzumiranje oraha može smanjiti i šanse za razvoj dijabetesa tip 2.

Оrаѕі ѕu dоbrі zа zdrаvlје mоzgа

Sigurno nije slučajnost da orah izgleda kao mozak, a bore i nabori jezgra liče na moždanu koru. Naučno je dokazano da orah zaista pomaže u razvoju funkcija mozga.

Sa naučne tačke gledišta, plodovi oraha bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno deluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja našim telom i umom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA