≫ 

Dve grupe lekova umanjuju šansu od smrtnog ishoda zbog kovida-19: Ohrabrujući rezultati istraživanja

Osobe koje su se lečile statinima imale 25 odsto manji rizik od razvoja težeg oblika kovida-19, dok je kod onih koji su pili lekove za regulisanje hipertenzije taj rizik iznosio 11 odsto

  • 4
Kućna apoteka, lekovi Foto: Shutterstock

Lekovi za snižavanje holesterola mogu da povećaju šansu za preživljavanje kod zaraze korona virusom i da smanje rizik od razvoja težeg oblika kovida-19, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Analiza više od 10.000 ljudi primljenih u 140 bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala je da su statini, lekovi koji snižavaju holesterol, kao i lekovi za krvni pritisak, smanjili smrtnost od kovida-19 za 40 odsto među onima koji su ih uzimali pre hospitalizacije.

Smanjeni rizik od smrti bio je veći kod onih koji su uzimali samo statine (46 odsto) nego kod pacijenata koji su koristili isključivo lekove za povišeni krvni pritisak (27 odsto).

Sličan odnos rezultata je i po pitanju napredovanja bolesti. Naime, istraživanje je pokazalo da su osobe koje su se lečile statinima imale 25 odsto manji rizik od razvoja težeg oblika kovida-19, dok je kod onih koji su pili lekove za regulisanje hipertenzije taj rizik iznosio 11 odsto.

Prednosti su ostale zabeležene čak i kada su naučnici uzeli u obzir konzumaciju drugih lekova, zdravstvene uslove i druge podatke o pacijentima, uključivo i njihovo zdravstveno osiguranje.

Dobrobit lekova je u tome što oni mogu da ublaže upale u telu koje često uzrokuju teške ishode zaraženih korona virusom, tvrde istraživači.

Visok krvni pritisak Foto: Pixabay

Studija je objavljena u petak u časopisu PLOS ONE, prenosi Jutarnji list.


- Na početku pandemije, zanimalo nas je da li će lekovi za lečenje bolesti kardiovaskularnog sisitema negativno uticati na infekcije uzrokovane korona virusom - rekla je autorka istraživanja Lori Danijels.

- Otkrili smo da ne samo da su statini i lekovi za spuštanje povišenog krvnog pritiska sigurni, već da oni mogu da zaštite obolele od kovida-19, posebno one koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA