Hrana koja pojačava i umiruje simptome čira na želucu: Šta bi trebalo jesti, a šta izbegavati

Za vreme trajanja terapije pojedine namirnice mogu da budu odlična podrška, dok su druge saboteri

  • 0
stomak, bol, gasovi, nadutost Foto: Depositphotos

Mučnina, nadutost, bol u predelu epigastrijuma, anemija, povraćanje, crna stolica i gubitak telesne težine neki od simptoma koji ukazuju na postojanje čira na želucu.

Ova bolest i te kako može da poremeti kvalitet života, a posebno su mučne epizode koje se javljaju prilikom naglih vremenskih promena - kad temperature naglo padnu posle velikih vrućina i kad krenu tropski dani.

Iako hrana nije direktno odgovorna za pojavu čira na želucu, niti se promenjenim režimom ishrane može izlečiti čir, činjenica je da postoje namirnice koje dodatno iritiraju želudac i koje bi svakako trebalo izbegavati ukoliko patite od ove bolesti.

S druge strane, postoje i one namirnice koje dobro prate terapiju lečenja čira na želucu, pomažući mu da što lakše prebrodi epizode napada.

Konzumacija crne kafe, alkoholnih pića i antibiotika može da pogorša tegobe. S druge strane, maslinovo ulje i fermentisani mlečni proizvodi smanjuju nadutost, objašnjavaju nutricionisti.

Hrana i napici koji pogoršavaju tegobe

Osim adekvatne terapije lekovima, i ishrana igra važnu ulogu u kontrolisanju simptoma. Poznato je da postoji nekoliko uzročnika koji mogu da izazovu pojavu tegoba u gornjem delu probavnog sistema ili da ih pogoršaju.

To su, navode nutricionisti, pušenje, preterana i dugotrajna konzumacija alkoholnih pića, pijenje 6 i više šoljica kafe dnevno, neadekvatna ishrana bogata mastima, začinjena hrana, gladovanje i neredovni obroci, gojaznost, izloženost akutnom i hroničnom stresu.

Među izazivače bolova u želucu spadaju i anksioznost, depresija i psihološki problemi, upotreba antibiotika, nesteroidnih reumatika i estrogena, kao i infekcija helikobakterijom.

Kod lečenja dispepsije i ulkusne bolesti važno je promeniti štetne životne navike i navike u ishrani, kao i kontrolisati i lečiti ostale eventualno prisutne bolesti.

Gojazni muškarac, gojaznost, lenjost, pica Foto: Shutterstock

Lekari savetuju prestanak pušenja, pijenja kafe i alkohola u većim količinama, gubitak viška kilograma, kao i baziranje dnevnih obroka na zdravijim namirnicama koje nisu previše začinjene i masne.

Veliko "da" za fermentisane mlečne proizvode

Osobama koje pate od dispepsije i čira na želucu nutricionisti preporučuju da koriste maslinovo ulje kao izvor masnoće, kao i redovno konzumiraju fermentisane mlečne proizvode kao što su jogurt i kefir.

Grčki jogurt uglavnom mešamo sa voćem Foto: Shutterstock

Oni su, tvrde stručnjaci, prava blagodat za želudac, ne iritiraju sluzokožu i želucu nije potrebno mnogo energije da ih svari.

Mere prevencije

Prekomerna konzumacija šećera predstavlja faktor rizika za pojavu ulkusne bolesti. Naime, šećer može da uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline, što opet može da isprovocira simptome bolesti.

Nutricionisti upozoravaju da je i povećan unos soli takođe povezan sa povećanim rizikom od pojave peptičkog ulkusa.

Napici koji sadrže kofein mogu da podstaknu lučenje želučane kiseline, ali se ovi napici ipak mogu unositi u umerenim količinama i isključivo posle jela.

Kafa, kafe Foto: Shutterstock

Određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru, pa pogoduju razvoju gastroezofagealne refluksne bolesti. Zato bi, navode nutricionisti, trebalo izbegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, crni i beli luk, kao i cigarete.

Takođe, neke namirnice mogu da iritiraju ili da oštete jednjak, pa bi i njih trebalo izbegavati. Na toj listi nalaze se citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od paradajza, crvena paprika, čili i biber.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA