≫ 

Kombinacija vakcina protiv korone pokazala dobar rezultat

U istraživanju je učestvovalo 499 medicinskih radnika od kojih je 100 dobilo mešane doze, 200 je uzelo obe doze Fajzer vakcine

  • 8
AstraZeneka, Astra Zeneka, Fajzer, korona, vakcine, vakcina Foto: Tanjug/AP

Studija iz Južne Koreje pokazala je da mešovita kombinacija vakcine, prve doze AstraZeneke, pa zatim Fajzer vakcine protiv korona virusa, ima veći nivo neutrališućih antitela u poređenju sa dve doze AstraZeneke, prenosi Tanjug.

U istraživanju je učestvovalo 499 medicinskih radnika od kojih je 100 dobilo mešane doze, 200 je uzelo obe doze Fajzer vakcine, a ostatak ljudi je uzeo obe doze AstraZeneke, piše Rojters.

Rezultati ukazuju da su svi pokazali neutrališuća antitela koja sprečavaju virus da uđe u ćelije i da se recipira, a rezultat mešovite kombinacije vakcina pokazao je slične količine neutrališućih antitela kao grupa koja je primila dve doze Fajzer vakcine.

Britanska studija prošlog meseca pokazala je slične rezultate, gde je najbolje rezultate pokazala kombinacija prve doze AstraZeneke praćena dozom Fajzer vakcine.

Podaci pružaju dalju podršku u odluci nekoliko zemalja da ponude alternative AstraZeneke kao druge doze, posle navodnih glasina da je AstraZenela povezana sa retkim problemima sa krvnim ugrušcima.

Južnokorejska studija takođe je analizirala neutrališuću aktivnost protiv glavnih varijanti zabrinutosti, saopštila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Nijedna grupa nije pokazala smanjenu aktivnost neutralisanja protiv varijante Alfa, koja je prvi put identifikovana u Britaniji, ali se titar neutralizacije smanjio za 2,5 do 6 puta u odnocu na Beta, Gama i Delta varijantu, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, odbosno u brazilskoj Indiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    26. jul 2021 | 11:54

    Haha ima neka da ne valja? Sve su kao super. Komedija.

  • Map

    26. jul 2021 | 13:09

    Sta bi sa nasom vakcinom Sputnjik V niti je ko vise spominje niti je ima, izgleda ruska strana ne pristaje na punenje na Torlaku, nesto se desava ali niko od novinara ne istrazuje sta.

  • vk

    26. jul 2021 | 14:53

    Ja imam obe astrazenika pa nista nimije nemam simtona super je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA