6 ranih znakova upozorenja koji mogu da najave nervni slom: Obratite pažnju na vreme

Nervni slom je obično uzrokovan stresom i teskobom, kada se osoba oseća preplavljeno u nekom aspektu svog života, što najčešće uključuje rad, međuljudske odnose i novac

  • 1
foto Pexels foto Pexels

Nervni ili emocionalni slom je kategorizovan kao stresna situacija koja dovodi do nemogućnosti osobe da normalno funkcioniše u svakodnevnom životu. Obično je posledica stresa i teskobe, kada se osoba oseća preplavljeno u nekom aspektu svog života, što najčešće uključuje rad, međuljudske odnose i novac.

Ali, nervni slom zapravo nije zdravstveno stanje, samo ime nije medicinski izraz, već se njime opisuje situacija koja ukazuje na to da bi trebalo rešiti neke mentalne probleme.

To je zapravo stanje uma i način kako telo govori da je pregazilo svoju granicu izdržljivosti i da bi se trebalo pozabaviti svojim emocijama.

Ovo su šest ranih znakova upozorenja na emocionalni slom koje ne bi trebalo ignorisati.

1. Nepravilan rad srca

Nervni slom može da se identifikuje kroz nekoliko fizičkih simptoma, a nepravilan rad srca je najčešći. Tokom nervnog sloma osoba oseća kao da će joj srce iskočiti iz grudnog koša, što otežava disanje.

Ovaj fizički simptom može da pogorša problem i onemogući osobi da se smiri, što joj je, zapravo, u tim trenucima najpotrebnije.

2. Napetost i glavobolja

Stres i teskoba mogu da budu izvori intenzivnih glavobolja. Manfestuju se na fizičkom nivou - dok osoba koja je pod pritiskom života pokušava da sve ono što je muči “zakopa” duboko u telu, napetost se “kreće” kroz organizam i završava u glavi - otud i glavobolja kao jedan od simptoma.

Stručnjaci savetuju da bi osoba koja oseća stres i teskobu trebalo duboko da diše i da ispravi držanje - to će vratnim mišićima pomoći da se oslobode pritiska.

foto Pixabay foto Pixabay

3. Isprekidan san

Kad smo pod stresom, noćni odmor može da bude “nemoguća misija”. Nesanica, više epizoda buđenja u toku noći ili prekomerno spavanje javljaju se kod osoba koje su pod velikim stresom i ne znaju kako da se izbore protiv onoga što ih muči.

Bude se umorni, kao da su čitavu noć bili izloženi velikim psiho-fizičkim naporima.

4. Želudačni problemi

Stres, nervoza i anksioznost mogu da iniciraju akutne i hronične bolove u želucu. Probavni sistem direktno je povezan s našim mentalnim zdravljem, pa kada ne radi, najverovatnije je to zato što i naš mozak ima poteškoća s radom.

Veći nivo stresa neretko je okidač za sindrom iritabilnog creva, što je, zapravo, odgovor imunog sistema na pretrpljeni stres.

Kronova bolest, creva, stomak Foto: Shutterstock

5. Manjak koncentracije

Još jedan znak nervnog sloma je nemogućnost koncentracije. Kada je mozak predugo opterećen velikom količinom obaveza, a onda nema sposobnost da se fokusira na jedan određeni zadatak, vreme je za uzbunu.

Iako određena doza stresa može da pojača rad mozga i pomogne nam da se koncentrišemo, hronični stres ima moć da uradi upravo suprotno. U najtežim slučajevima, stres može potpuno da onemogući mozgu da zadrži pamćenje, piše Gloria.hr

6. Anksioznost

Strah obično podstiče anksioznost, koja se ne vidi odmah zbog osećaja paralize. Ali, kada osoba shvati da je postala anksiozna, dobro je da isproba prirodne načine opuštanja poput joge, boravka u prirodi i dubokog disanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slomljen

    27. jul 2021 | 01:01

    Kada ste u nekom škripcu nikakvo opuštanje ili joga vam ne mogu pomoći. Ne možete sve progutati ili apsorbovati. Možete samo samoobmanom nekako sebi da olakšate privremeno stanje koje može da potraje zavisno od okolnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA